Ďalší rekord erupcie Tongy. Vytvorila najrýchlejšie podvodné prúdy

Ďalší rekord erupcie Tongy. Vytvorila najrýchlejšie podvodné prúdy
Veronika Sádovská

Tonga vybuchla v januári 2022 a táto erupcia neprestáva udivovať ani po takmer dvoch rokoch. Tentoraz prišli vedci s ďalším rekordom tejto erupcie.

Čím viac štúdií a výskumu podmorskej sopečnej erupcie Tongy v januári 2022 pokračuje, tým výnimočnejšie vlastnosti tejto erupcie sa objavujú. Podľa novej štúdie erupcia podmorskej sopky Hunga Tonga Hunga Haapai vytvorila najrýchlejšie podvodné prúdy, aké boli kedy zaznamenané.

Obrovské objemy hornín, popola a bahna sa pohybovali na dno oceánu rýchlosťou až 122 km/h. Tieto takzvané "hustotné prúdy" preťali dlhé úseky telekomunikačných káblov a prerušili pripojenie Tongy k internetu.

Okrem toho tieto prúdy udusili a zabili všetok morský život, s ktorým sa na svojej ceste k morskému dnu.

Erupcia vytvorila niekoľko rekordov

Podmorská sopka Hunga-Tonga Hunga-Haapai je v skutočnosti už v knihách rekordov pre:

  • najvyššiu výšku oblaku z erupcie až 58 kilometrov
  • spôsobila najväčšie atmosférické poruchy prístrojov v histórii
  • vyvolala najintenzívnejšiu búrku s bleskami: až 2 600 zábleskov za minútu

Výskum priniesol zaujímavé výsledky

Vedci vedeli, že väčšina z približne šiestich kubických kilometrov hornín a popola vyvrhnutých na oblohu zo sopky musela spadnúť späť a potom sa rozptýliť na dno oceánu, ale teraz boli schopní zmapovať a zmerať ich cestu pod vodou.

Urobili to skúmaním a odberom vzoriek z morského dna, aby zistili, kam idú ložiská, a porovnaním času erupcie s časom prerušenia kábla. V blízkosti sopky boli dva prevádzkové káble, jeden spájajúci Tongu s internetom a druhý distribuoval služby na miestne ostrovy.

Národný kábel, 50 km od Hunga-Tonga, bol zasiahnutý ako prvý, 15 minút po začiatku hlavnej erupčnej udalosti. Medzinárodný kábel, vzdialený asi 70 km, nasledoval asi o hodinu neskôr.

Výskumníci pod vedením britského Národného oceánografického centra tvrdia, že ich vyšetrovanie naznačuje, že prúd, ktorý pretrhol miestny podmorský kábel, sa musel pohybovať rýchlosťou 73-122 km/h a dokonca aj vo väčšej vzdialenosti medzinárodného kábla je rýchlosť 47-51 km/h realistická.

Okrem toho prúdy pretvorili morské dno okolo sopky a vykopali kanály hlboké viac ako 100 metrov v okolitom morskom dne.

„Skala a popol vo vysokom erupčnom stĺpe spadli späť a skončili v oceáne ako prúd kameňa. Keď tento materiál zasiahol 40-stupňové svahy sopky, odtrhol kúsky sopky a stal sa ešte hustejším. Zasiahol národný kábel a potom medzinárodný kábel," povedal Dr. Mike Clare, spoluautor štúdie publikovanej tento týždeň v časopise Science, pre vedecký program BBC World Service.

„Hunga-Tonga opäť zdôrazňuje potrebu lepšieho mapovania morského dna. Nevieme, čo je vonku a čo vieme, je to že morské dno nemonitorujeme," dodal Yeo. Hlboké drážky vykopané do bokov sopky silnými tokmi sú viditeľné aj na iných podmorských sopkách po celom svete, čo naznačuje, že podobný výbuch sopky, ku ktorému došlo v januári 2022 nemusí byť taký zriedkavý, ako si myslíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd