Ďalší zvrat počasia. V noci príde silný vietor a opäť aj sneženie

Peter Minárik

Počasie na Slovensku sa už opäť zhorší. V nočných hodinách nás začne ovplyvňovať ďalší studený front, ktorý na naše územie prinesie nielen sneženie, ale aj nebezpečný vietor. Ten sa rozfúka aj v nižších polohách.

Počasie v prvej časti jari je typické tým, že sa často strieda teplejší vzduch s chladnejším a inak tomu nie je ani uplynulé dni. Jeden deň máme teploty nad +15 °C a na druhý sa teploty pohybujú do +10 °C.

Uplynulé hodiny sa Európa opäť nachádzala v teplejšom vzduchu. Ten prúdil nad náš kontinent od juhozápadu až juhu a priniesol na viaceré miesta vysoké teploty, ktoré sa napríklad v Španielsku šplhali až nad +30 °C. Aj na Slovensku bolo teplo, teploty sa dostali až k hranici +15 °C.

Včerajší večer však odštartoval zaujímavú zmenu. Do Európy postúpil prvý studený front, ktorý bol prekvapivý v tom, že priniesol najvýraznejšiu bleskovú aktivitu od začiatku roka. Nad Európou udrelo až 200 000 bleskov, pričom búrky odštartovali na severe Španielska a dostali sa až k hraniciam Česka.

nad Európou boli zaznamenané výrazné búrky, zdroj: blesky.bourky.cz
nad Európou boli zaznamenané výrazné búrky, zdroj: blesky.bourky.cz

Tento studený front sa v týchto chvíľach rozpadá nad našim územím a aktuálne prináša zrážky nad Gemer a Spiš. Zrážky neboli príliš výrazné a priniesli len zopár milimetrov. Na horách však zosilnel vietor.

V týchto chvíľach sa však k nášmu územiu od severozápadu blíži ďalší studený front, ktorý prinesie výraznejšiu zmenu. Slovensko čaká silný vietor a dokonca by mal napadnúť aj sneh.

Dajte si pozor na silný vietor

Pred polnocou začne od západu na našom území silnieť vietor. Najskôr sa rozfúka na Záhorí, v okolí Malých Karpát a v Bratislave. Nárazový vietor bude dosahovať rýchlosť do 70 km/h. 

V ranných hodinách začne vietor silnieť. Najsilnejšie poryvy vetra sa očakávajú vo Východoslovenskej nížine, kde by poryvy vetra mohli dosiahnuť rýchlosť až do 90 km/h. Pozor si treba dať predovšetkým v Košiciach a v širšom okolí.

Aj naše hory čaká silný vietor a tak radšej vyškrtnite zo svojho itineráru turistiku, prípadne lyžovačku. Pre silný, severný vietor, ktorý bude dosahovať rýchlosť v nárazoch až okolo 120 km/h nebudú opäť v Tatrách premávať viaceré lanovky.

Čaká nás ďalšia vlna sneženia