Ďalšia hrozba prichádza. V Benátsku odhalili západonílsku horúčku. Prvá osoba zomrela

Peter Minárik

Čoraz teplejšie počasie prináša do Európy ďalšiu hrozbu. V Benátsku diagnostikovali tento rok prvé dva prípady západonílskej horúčky. Jedna osoba dokonca na následky ochorenia zomrela.

Klimatické zmeny prinášajú aj ďalšie nástrahy s ktorými sa pravdepodobne budeme stretávať čoraz častejšie. Tentokrát prišli správy o diagnostikovaní západonílskej horúčky, ktorú spôsobujú komáre.

Taliani hlásia prvú obeť

V južnejších krajinách Európy už v rámci prevencie spustili v uplynulých rokoch preventívny skríning. V Taliansku k nemu pristúpili minulý rok od nálezu prvej pozitivity na západonílsku horúčku.

Riaditeľstvo pre prevenciu regiónu Veneto informovalo, že tento rok odhalili prvé dva prípady tejto nebezpečnej choroby.

Choroba bola diagnostikovaná u dvoch pacientov, pričom jeden starší muž z mesta Piove di Sacco na následky ochorenia zomrel.

Úrady varujú, že predovšetkým v ranných a vo večerných hodinách sa treba chrániť pred možným uštipnutím komárom.

V ohrození sú najmä starší

Západonílska horúčka sa vyskytuje na všetkých kontinentoch s výnimkou Austrálie. V Európe sa vyskytuje najmä v stredomorských štátoch, na Balkáne a vo východnej Európe, avšak vplyvom globálneho otepľovania sa v posledných rokoch rozšírila aj do strednej Európy.

Pôvodcom tohto ochorenia je West Nile Virus (WNV) z čeľade Flaviviridae. Choroba postihuje kone, vtáky a ľudí. Vtáci pôsobia ako rezervoár choroby a väčšinou sa u nich choroba klinicky neprejaví. Ľudia sa infikujú po uštipnutí komárom, ktorý je prenášačom (vektorom) tejto choroby. Na prenos choroby je nevyhnutný vektor (komár) a to znamená, že choroba sa nešíri kontaktom z človeka na človeka.

U zhruba 1% tých, ktorí sú pozitívni na západonílsky vírus, sa choroba vyvinie v ťažkú ​​a život ohrozujúcu encefalitídu. V 20% prípadov má choroba príznaky chrípky. U človeka sa prejavuje náhlym nástupom horúčky trvajúcej 3 - 5 dní. Ďalšími príznakmi sú bolesti hlavy, hrdla, pohybového aparátu, vyrážky na trupe a končatinách, únava, nechutenstvo a bolesti brucha. Zvyšní nakazaní sú bez príznakov.

V súčasnosti neexistuje žiadna špecifická liečba západonílskej horúčky. Terapia je zameraná iba na symptomatickú a podpornú liečbu horúčky, encefalitídy a neurologických abnormalít.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd