Ďalšia vlna búrok v SOBOTU. Prekvapia najmä na západnom Slovensku

Peter Minárik

Ďalšia vlna búrok je na obzore a zasiahne nás už v sobotu. Búrky sa vyskytnú predovšetkým na západnom Slovensku a môžu byť aj výraznejšie.

Prvé búrky sa objavili už v ranných hodinách a v niektorých častiach západného Slovenska spôsobili problémy. Ranná búrka spôsobila problémy v Podhájskej, kde niektoré ulice zaplavila voda.

V priebehu dňa sa ťažisko búrok sústredilo do oblasti východného Slovenska. Z Maďarska sa cez Košice, smerom k severu až do Poľska presunul búrkový systém, ktorý v Košiciach vyvracal stromy.

Popoludní to začalo byť zaujímavé nad Neziderským jazerom, kde sa sformovala silná búrka, ktorá bola veľmi stacionárna. Podľa radarových odhadov spadlo priamo nad jazerom aj viac ako 60 mm zrážok. Na staniciach okolo jazera zaznamenali 30 až 46 mm. Táto búrka sa následne presúvala do okolia Bratislavy a jej pohyb naznačoval, že okolie Bratislavy čaká prívalový dážď.

 

To sa nakoniec nepotvrdilo. Búrka sa začala vplyvom reliéfu Malých Karpát štiepiť na dve búrkové bunky. Jedna postúpila severne nad Devínsku Novú Ves a Stupavu a druhá prešla východnými časťami hlavného mesta.

Najvyššie zrážkové úhrny boli zaznamenané v Devínskej Novej Vsi - 25 mm a v okolí bratislavského letiska - 10 až 16 mm.

Ďalšia vlna búrok príde v sobotu

Zažili sme tak ďalší, v poradí už osmy búrkový deň a pred nami je deviaty deň s búrkami. Sobota prinesie ďalšiu vlnu búrok a tentoraz predovšetkým opäť do západných a severozápadných častí Slovenska.

Situácia sa ani v sobotu nebude príliš meniť. Aj naďalej sa v našej oblasti nachádza oblasť nižšieho tlaku, ktorá zabezpečuje prítomnosť teplého a vlhkého vzduchu, ktorý je vynikajúci pre tvorbu búrok.

Búrky budú veľmi podobné ako dnes. Tvoriť sa budú jednotlivé samostatné búrkové bunky, ktoré môžu byť lokálne aj výraznejšie. Opäť nám tak hrozia predovšetkým prívalové zrážky.

 

Už krátko po poludní by sa mala nad našim územím vytvárať kopovitá oblačnosť, ktorá prerastie do prehánok a búrok. Búrky by mali byť sústredené do Bratislavského, Trnavského a Trenčianskeho kraja. Môžu sa však vyskytnúť aj v Nitrianskom kraji, či v západných okresoch Žilinského kraja.

Na zvyšku územia výskyt búrok očakávame len výnimočne. Detailnejšie informácie, v ktorých okresoch čakáme búrky nájdete na tejto stránke >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd