Ďalšie kruté ráno v severnom Taliansku. Pozrite si FOTO a VIDEO z ničivých povodní

Veronika Sádovská

Sever Talianska sužuje už niekoľko dní zlé počasie a obyvatelia sa znova zobudili do nočnej mory spôsobenej záplavami. Najhoršie je na tom Benátsky región a provincia Treviso.

Toto sú dramatické hodiny pre Benátsko, zasiahnuté intenzívnymi dažďami a záplavami, “ povedal guvernér Luca Zaia v súvislosti so situáciou v regióne, ktorý sužuje zlé počasie. Civilná ochrana Veneto vydala červenú výstrahu pred poveternostnými podmienkami, ktorá platila do včerajšieho popoludnia do 14. hodiny na väčšine územia  tohto regiónu.

Včera sa oblasťou prehnala nová vlna rozsiahlych zrážok, ktoré sa presúvali na sever až severovýchod Talianska.

 

Ďalší dážď po povodniach

Kritická situácia je v provincii Treviso v meste Castelfranco Veneto, kde sa rozvodnili rieky Avenale a Muson. Nepriaznivé počasie sa vyhlo oblasti Vicenze, kde počasie už spôsobilo problémy.

Včerajšie búrky zasiahli oblasť Portogruaro v benátskom regióne a presúvali sa na sever až severovýchod. Železničné trate medzi Vicenza a Schio, Padova a Treviso boli prerušené a pozorne monitorovali aj hladiny riek.

Takmer 2 000 zásahov za dva dni

Hasičský zbor mal počas 48 hodín vyše 1 800 výjazdov k povodniam, popadaným stromom a evakuáciám. Rozsiahly zásah mali v oblasti Padovy, kde sa vo vidieckej oblasti Camposampiero rozvodnil potok Musom dei Sassi. Obyvateľov museli evakuovať.

Rieka pretrhla protipovodňovú hrádzu  a hasiči evakuovali niekoľko domov, ktoré voda úplne izolovala od okolitého sveta.

 

Zlá situácia aj vo Francúzsku

Silný lejak úradoval včera aj vo Francúzsku. Mimoriadne upršané počasie a vysoké úhrny aj tam spôsobili škody a to hlavne na severovýchode krajiny. Na severe Alsaska v Scheibenharde za 24 hodín namerali úhrn až 116,8 mm.

Nad 100 mm zrážok spadlo aj v ďalších dvoch mestách (Berg, Hersrtoff) a 96,7 mm zrážok namerali v Porcelette. Všetky tieto mestá sa nachádzajú v departemente Moselle, v regióne Lotrinsko. Toto množstvo vody tam priemerne spadne počas 5 až 7 týždňov, teraz to spadlo len za 24 hodín. Je to skutočne extrémny úhrn a spôsobil aj zvýšenie hladín riek a povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd