Ďalšie nebezpečné počasie v Európe. Ženie sa silný vietor, ktorý už zabil jednu osobu

Ďalšie nebezpečné počasie v Európe. Ženie sa silný vietor, ktorý už zabil jednu osobu
Peter Minárik

Zatiaľ čo sa Slovinsko stále spamätáva z následkov nepriaznivého počasia, tak Európu sužuje ďalšie nepriaznivé počasie. Je chladno a veterno. Tlaková níž ZACHARIAS, ktorá sa presunula nad Baltské more prináša do Európy veterné počasie, ktoré už zabilo jednu osobu.

Uplynulé dni počasie v našej oblasti ovplyvňovala tlaková níž s menom ZACHARIAS, ktorá sa presúvala z Balkánu cez naše územie a Poľsko nad Baltské more, kde sa aktuálne nachádza. Práve táto tlaková níž priniesla do viacerých regiónov nepriaznivé počasie a to vrátane Slovenska.

Najhoršie povodne v novodobých dejinách zasiahli počas uplynulých dní Slovinsko a krajina sa z nich stále spamätáva. Povodne však cez víkend zasiahli aj Slovensko. Voda už síce opadáva, no mnohé obce s následkami povodní bojujú aj dnes.

Voda zničila infraštruktúru a zhruba štyri obce sú naďalej bez dodávok elektrickej energie. Našťastie výrazné dažde na našom území v nadchádzajúcich dňoch nehrozia, ale to neznamená, že počasie bude ideálne.

Zacharias v Európe zabíja

Tlaková níž Zacharias však do Európy prináša stále nepriaznivé počasie. Nepriaznivé počasie sužuje severnú Európu a to predovšetkým Švédsko, Nórsko, severné Nemecko a Pobaltské štáty.

Počas silných búrok v pobaltských krajinách zomrel najmenej jeden človek. Silný vietor vyvracal stromy a krúpy poškodili budovy aj vozidlá. V Estónsku a Lotyšsku zostali bez dodávok elektriny tisícky domácností. Búrka skomplikovala leteckú aj námornú dopravu. V dôsledku počasia prišla v meste Žagaré na severe Litvy o život jedna žena.

Švédsko a Nórsko sužujú povodne. V oboch krajinách dochádza k výrazným meškaniam v doprave a k rušeniu železničných a leteckých spojení. Pri švédskom meste Hudiksvall sa vykoľajili dva vozne osobného vlaku. Na palube bolo 120 cestujúcich, všetci sú bez zranení.

zdroj: Reuters
zdroj: Reuters

Chladné počasie na Slovensku

Zacharias našťastie stráca vplyv na počasie u nás. Včera ešte na našom území panovalo chladné a upršané počasie, no od zrážok si nadchádzajúce dni oddýchneme. Ideálne počasie však nečakajte.

Okolo tejto tlakovej níže k nám totiž aj naďalej bude prúdiť chladný, morský vzduch od severozápadu, a tak počítajte s teplotami, ktoré sa budú pohybovať najviac do +20 °C. Oteplenie príde až v závere týždňa, no na tridsiatky si musíte počkať až do začiatku budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd