Ďalšie potvrdenie OTEPĽOVANIA: Síce sneží, no v Európe sa deje niečo zaujímavé

Ďalšie potvrdenie OTEPĽOVANIA: Síce sneží, no v Európe sa deje niečo zaujímavé
Zuzana Macháčová

Ostrý teplotný kontrast v Európe. Na Slovensku, v Nemecku, Taliansku či Česku panuje zima, tak v Srbsku mali tropickú noc. Teplota tam vystúpila +24 °C.

Súčasný ostrý nástup zimy zabúda na teplotne rekordnú jeseň. Na takmer celom území máme snehovú porkývku. Sneženie dorazilo na juh Čiech, kde kvôli hustému sneženiu vyhlásili kalamitný stav.

Za terajším zimným počasím u nás je však paradoxne práve otepľovanie klímy. Nad Európou totiž v uplynulých dňoch vznikol výrazný teplotný kontrast medzi podpriemernými teplotami na severe a výrazne nadpriemernými na juhu.

Tropická noc v Srbsku

V Srbsku v noci z piatka na sobotu teploty na pár staniciach dokonca neklesli pod +20 °C, teda na hranicu tropickej noci. Denné maximá sa tam v piatok dostali až na +24,2 °C, čo bola najvyššia teplota v Srbsku v decembri od roku 1989.

V Belehrade včera popoludní bolo +22,6 °C, čím bol vyrovnaný miestny decembrový mesačný rekord zo 16. decembra 1989. Ešte vyššie teploty boli namerané v Taliansku, kde Pescara v strednom Taliansku hlásila letných +27,2 °C.

Niektoré mesačné decembrové rekordy padli aj na Sardínii a Korzike, kde teploty prekročili +25 °C. Teploty sú tu o 10 °C až 15 °C vyššie, než je v tomto období bežné.

Celkom iná situácia panuje v severnejších oblastiach Európy. Na letisku Roskilde v Dánsku v posledný novembrový deň namerali minimum -15,0 °C, čo bola najnižšia novembrová teplota v Dánsku za posledných 30 rokov. 

Zrážky v Európe

Na výraznom teplotnom rozhraní sa utvoril frontálny systém prinášajúci výdatné zrážky. Stred tlakovej níže sa nachádzal nad Alpami a nasával vlhkosť zo Stredozemného mora ďalej na sever. Ostrý teplotný kontrast v Európe vyvolal na jeho rozhraní výdatné zrážky a vznik tlakovej níže.

Za výdatnými zrážkami stojí aj teplotne nadpriemerné Stredozemné more, ktoré je teplejšie až o 2 °C, než je na prelome novembra a decembra bežné. Z neho tlaková níž nasávala vlhkosť a posielala ju ďalej na sever.

Výdatné snehové zrážky zasiahli naše územie, juh Nemecka, Česko, Rakúsko a Alpy. V Alpách napadol až meter snehu.

Rekordné horúčavy a sneh v Maďarsku

Teplota dnes na juhovýchode Maďarska podľa očakávaní stúpla na +18 °C, čo znamená, že  padol národný teplotný rekord. Predošlý rekord bol +17,4 °C, ktorý sa nameral v roku 1959 v Békéscsabe.
 
Medzitým na západe Maďarska sneží. Zatiaľ čo na juhovýchode prevláda jarné počasie, tak čo vo väčšine častí krajiny panuje zima. V oblasti Zadunajska sa vyskytuje aj dážď so snehom, preto platia výstrahy pre mnohé oblasti. 
 
Ak vás zaujíma situácia na Slovensku, ale aj v zahraničí ohľadom zimného počasie a problémov, ktoré nastávajú, tak si pozrite náš ONLINE prenos, ktorý nájdete na tomto ODKAZE. 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd