Ďalšie silnejšie zemetrasenie v Maďarsku. Otrasy mnohých počas noci vydesili

Ďalšie silnejšie zemetrasenie v Maďarsku. Otrasy mnohých počas noci vydesili
Veronika Salayová

Maďarov počas noci vystrašilo ďalšie zemetrasenie, ktoré bolo silnejšie a ktoré pocítili mnohí obyvatelia okolo epicentra. Zemetrasenie dosiahlo silu 3,6 magnitúdy. 

Cez víkend zasiahla našich južných susedov séria zemetrasení. Citeľné otrasy zaznamenali seizmológovia dva dni po sebe, kedy v priebehu soboty zasiahlo krajinu 10 zemetrasení, a v nedeľu sa pridali ďalšie dve. 

Dnes v noci o 00:35 hod. zaznamenali v okolí Szarvas ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 3,6, informovalo na svojej sociálnej stránke seizmologické observatórium ELKH FI Kövesligethy Radó.

Podľa doterajších informácií sa veľa ľudí zobudilo na pohyb okeníc, trasenie okien a postelí. Niektorí svedkovia v blízkosti epicentra uvádzajú, že počuli aj výbušný zvuk. 

Čo je za tým?

„Hnacou silou týchto zemetrasení je, že jadranská platňa sa pohybuje severným smerom, pričom sa otáča aj proti smeru hodinových ručičiek. Výsledkom je, že dva väčšie štruktúrne celky v Karpatskej kotline, jednotky Alcapa a Tisza-Dacia, sú neustále v pohybe. To tlačí na stabilnú európsku platformu a hromadí v nich napätie,“ vysvetľujú maďarskí seizmológovia. 

Zemetrasenia sa vyskytli v blízkosti zlomovej štruktúry, ktorá sa zdá byť stále aktívna, pozdĺž týchto deformačných zón je typicky ľavostranný pohyb.

Maďarskí odborníci uvádzajú, že následné dotrasy sú bežné a nie je dôvod na paniku. „Netreba prepadať panike: tieto následné otrasy sú úplne bežnou súčasťou predchádzajúceho zemetrasenia,“ informujú odborníci. V nasledujúcich dňoch sa ešte môžu vyskytnúť ďalšie slabšie dotrasy.

Všetky zemetrasenia majú jedno spoločné. Ich epicentrum sa nachádza zhruba 11 km od mesta Gyomaendrődu, ktoré sa nachádza na severozápadnej hranici Békešskej župy.

Dobrou správou je, že otrasy, ktoré sa v Maďarsku vyskytli počas víkendu a počas noci, nespôsobili výraznejšie škody na infraštruktúre. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd