Ďalšie zemetrasenie. Obrovské straty po následných otrasoch

Ďalšie zemetrasenie. Obrovské straty po následných otrasoch
Zuzana Macháčová

V sobotu došlo v provincii Herát v Afganistane k veľmi silnému a smrtiacemu zemetraseniu. V stredu sa v zdevastovaných oblastiach opäť vyskytli otrasy. Zatiaľ nie je známa bilancia strát spôsobených novým zemetrasením.

V afganskej provincii Herát zničenej sobotňajším zemetrasením je opäť rušno. Ďalšie otrasy tam zaznamenali v stredu.

Ako uviedol hovorca manažmentu prírodných katastrof Janan Sayeeq, úrady zatiaľ nemôžu poskytnúť podrobnosti o presnom počte obetí ďalšieho zemetrasenia. Potvrdilo sa však, že niektoré oblasti provincie utrpeli obrovské straty a stovky domov boli zničené.
 

Narastajúci rozsah ničenia prinútil Philippa Kropfa, vedúceho komunikácie Svetového potravinového programu (WFP), agentúry OSN, nazvať súčasnú situáciu katastrofa popri katastrofe. 

Potravinová pomoc

V Heráte sa už začalo s rozdeľovaním potravinových balíkov tým, ktorým sa podarilo prežiť. Žiaľ, mnohí obyvatelia musia čeliť strate svojich blízkych aj finančným stratám.

WFP uviedol, že hneď na začiatku dostane každá 7-členná rodina prídel potravín. Agentúra plánuje v najbližších týždňoch zvážiť aj iné formy pomoci, napríklad aj finnančnú. Na boj s hladom rozdávajú vysokokalorické sušienky a špeciálne arašidové maslo.

Pre nové seizmické otrasy vznikli ťažkosti pri záchranných prácach. V dôsledku sobotňajšej tragédie zahynulo najmenej 2 400 ľudí a ďalších 2 000 bolo zranených. Ide o jeden z najvážnejších javov zaznamenaných v tomto roku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd