Dážď na západe naberá na sile. Susedia už dokonca vydali červenú výstrahu

Dážď na západe naberá na sile. Susedia už dokonca vydali červenú výstrahu
Peter Minárik

Výdatný dážď začína na západnom Slovensku silnieť. Intenzívne zrážky by mali v nadchádzajúcich hodinách ešte nabrať na intenzite a spadnúť by mohlo aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Najhoršia situácia však bude u našich západných susedov.

Počasie nad Európou aktuálne ovplyvňujú samostatné stredy tlakových níží, ktoré nemeckí meteorológovia pomenovali ako ELFI. Jedna níž sa nachádza nad severným Nemecko, druhá nad Benátkami a tretia sa nachádza aktuálne nad severozápadným Maďarskom a práve táto tlaková níž ovplyvňuje aktuálne počasie na Slovensku.

Stred tejto tlakovej níže sa bude až do zajtrajšieho poludnia nachádzať nad severozápadným Maďarskom a južným Slovenskom. Okolo tejto tlakovej níže sa obtáča rozsiahle zrážkové pole, ktoré prináša na naše územie výdatný dážď.

Zatiaľ najvyššie zrážkové úhrny za dnešný deň sme zaznamenali nad stredným Slovenskom, no v nadchádzajúcich hodinách sa situácia zhorší predovšetkým na západe krajiny, kde začína veľmi husto pršať a dážď ešte naberie na intenzite.

Vydané sú výstrahy

Na našom území aktuálne platia žlté výstrahy, ktoré prislúchajú 1. stupňu. Výstraha pred dažďom platí pre západné Slovensko, no hneď za našimi hranicami sa očakáva horšia situácia a platia tu vyššie výstrahy.

Najvýdatnejšie by malo pršať na úpätí Álp a práve tu vydali rakúski meteorológovia až červenú výstrahu. Na mnohých ďalších miestach východného Rakúska platí oranžová výstraha.

pred dažďom platia v Rakúsku červené výstrahy
pred dažďom platia v Rakúsku červené výstrahy, zdroj: UWZ.at

Spadnú desiatky milimetrov zrážok

Podľa aktuálnych predikcií numerických modelov by mali byť najintenzívnejšie zrážkové úhrny v nadchádzajúcich hodinách. Zrážková intenzita by mala slabnúť v utorok ráno.

Napriek klesajúcej zrážkovej intenzite však bude dážď aj naďalej pokračovať. Zatiaľ čo na strednom a východnom Slovensku zrážky budú len slabé, tak na západe spadnú desiatky milimetrov.

Najvýdatnejšie bude pršať na Záhorí a v oblasti Malých Karpát, kde spadne až okolo 60 mm zrážok. Ešte výdatnejšie zrážkové úhrny sa očakávajú v susednom Rakúsku. Na úpätí Álp môže spadnúť až okolo 100 mm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd