Dážď ustupuje, na väčšine územia už sneží. Aké počasie nás čaká v najbližších hodinách?

Dominik Cenkner

Štvrtok priniesol najmä na stredné a východné Slovensko skutočne nepriaznivé počasie. Kým miestami husto snežilo, inde výdatne pršalo. Problémy v súvislosti s počasím tak obyvatelia hlásili na mnohých miestach.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje, resp. ovplyvňovala tlaková níž, ktorej stred sa z Jadranu presunul cez Balkán nad Ukrajinu. Okolo nej sa obtáčalo zrážkové pole. 

To do našej oblasti prinieslo početné zrážky. V závislosti od lokality išlo buď o sneženie, alebo dážď.

Počasie tak od skorých ranných hodín spôsobovalo problémy. Najskôr sa pod ne podpísalo sneženie, kvôli ktorému ostalo viacero úsekov neprejazdných. 

Kvôli sneženiu boli niektoré miesta v Banskobystrickom kraji bez dodávok elektrickej energie. Ide najmä o chatové oblasti a lazy, kde budú práce na obnovení dodávok pokračovať aj počas víkendu. Takou oblasťou je napríklad Lom nad Rimavicou, kde je situácia najhoršia.

Problémy robil aj výdatný dážď

S pribúdajúcimi hodinami a neutíchajúcimi zrážkami v podobe dažďa sa na juhu stredného a na východe Slovenska začali dvíhať vodné toky. Niektoré rieky sa vyliali zo svojich korýt. 

Niektoré zrážkomerné stanice namerali za uplynulých 24 hodín cez 30 mm zrážok. Ide napr. o Kojšovskú hoľu, Kurimku či Zboj.

Najzávažnejšia situácia v súvislosti s dažďom a zdvíhaním hladín vodných tokov nastala v obci Okrúhle v okrese Svidník. Miestna Radomka sa vyliatim z koryta spôsobila povodeň. Voda tak zaplavila časť pozemkov.