Dažďových pralesov ubúda stále viac. Za posledný rok sa výrubali o veľkosti Holandska

Dominik Cenkner

Rozsah ničenia dažďového pralesa vo svete sa v uplynulom roku zvýšil. Ničenie tak dosiahlo tretiu najvyššiu hodnotu za posledných 20 rokov.

Plocha pralesa sa znížila o 4,2 milióna hektárov, čo je približne rozloha Holandska. Vyplýva to z údajov organizácie Global Forest Watch.

Rozloha odlesnenia sa medziročne zvýšila o 12 %. Situácia sa najviac zhoršila v Latinskej Amerike, zatiaľčo v juhovýchodnej Ázii sa mierne zlepšila.

Odborníci poukazujú na to, že za odlesňovanie môžu rozširujúce sa ľudské aktivity ako poľnohospodárstvo či ťažba dreva. Počas pandémie koronavírusu navyše viaceré štáty menej uplatňovali svoje zákony na ochranu dažďových pralesov.

Politiky, ktorí majú za cieľ naštartovať ekonomiky po prepade počas epidémie, sa taktiež môžu negatívne premietnuť do rýchlosti odlesňovania.

Najviac sa odlesňovalo v Brazílii

V roku 2020 sa ani nepodarilo dosiahnuť cieľ kupovať len udržateľné produkty, ktoré si stanovili globálne značky tovaru pre domácnosti, píše agentúra Reuters.

Najväčšia plocha odlesnenia pripadá na Brazíliu, kde sa vyrúbalo 1,7 miliónov hektárov pralesa. Pre porovnanie, je to o 25 % viac než v roku 2019.

Za týmto smutným faktom stojí napr. väčší počet požiarov a škrty v rozpočtov inštitúcií, ktoré majú ochranu pralesov na starosť.

Mierne zlepšenie nastalo podľa Global Forest Watch v Indonézii a Malajzii. Situácia sa však nezlepšila v ďalších ázijských krajinách ako v Kambodži, Laose či Mynamare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd