VIDEO: Desivá supercela zasiahla okres Prešov. Pozrite si, ako rotovala

Veronika Sádovská

Dnešné búrky nabrali na sile a ďalším krajským mestom sa prehnala supercela, ktorá vyrážala dych. Vyzerala naozaj desivo a výrazne rotovala.

Supercelárna búrka sa dnes prehnala aj okolím Prešova a Prešovom samotným. Dnešné búrky poriadne nabrali na sile a výsledkom je aj táto desivá supercela. Veľa nechýbalo a mohlo vzniknúť tornádo.

Pracovný týždeň sme začali poriadne intenzívnymi búrkami, ktoré prinášajú aj nebezpečné javy. Niekoľko búrkových jadier sa sformovalo aj do supercelárnych búrok.

 
 

Viacero nebezpečných javov

Ďalšími nebezpečnými javmi sú prívalové zrážky. Počas dnešných búrok už spadlo do 40 mm zrážok a to napríklad v Košiciach 27 mm, v Rudňanoch taktiež a v Kľaku až 48 mm počas posledných 12 hodín.

Okrem toho búrky produkujú na viacerých miestach krúpy, ktoré môžu byť nebezpečné pre vodičov, keďže sa pri nich šmýka. Nie sú z nich šťastní ani záhradkári, poľnohospodári či ovocinári.

Ďalším nebezpečenstvom môžu byť blesky, pretože dnešok je bohatý na výboje. Nad našom územím udrelo už vyše 6 600 bleskov a to ešte nie je všetko. Búrky sa stále iniciujú.

 

Aktuálna situácia

Aktuálne máme búrky v okolí Nových Zámkov, v okolí Košíc, južne od Vranova nad Topľou, na severovýchode a výrazný dážď máme na celom strednom a východnom Slovensku. Niekoľko z aktuálnych búrok má supercelárne črty.

Od juhu k nám postupujú ďalšie búrky, ktoré môžu spôsobiť problémy na juhu a juhovýchode našej krajiny. Ďalšie aktuality nájdete v našom online prenose.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd