Desivé zábery z USA: Tornádo zdevastovalo hlavné mesto

Desivé zábery z USA: Tornádo zdevastovalo hlavné mesto
Dominik Cenkner

Hlavným mestom amerického štátu Arkansas, Little Rock, na juhu USA sa v piatok prehnalo ničivé tornádo. Agentúra Reuters ešte vo večerných hodinách s odvolaním sa na miestne zdravotné centrum UAMS informovala o „stovkách zranených“.

Sociálnymi sieťami teraz kolujú videá a fotografie, ktoré ukazujú skazu, ktoré živel spôsobil. Nešlo pritom o jediné tornádo, ktoré sa v USA v priebehu nášho piatkového večera vyskytlo.

Podľa aktualizovaných informácií si tornádo v štáte Arkansas vyžiadalo najmenej 3 obete. Minimálne jednu obeť hlási aj štát Illinois.

Národná meteorologická služba (NWS) pre Little Rock na svojom Twitterovom účte za posledných niekoľko hodín o pohybe tornáda informovala takmer nepretržite. Niektoré z jej varovaní so sebou niesli upozornenia o ohrození života.

Tornádo zosadlo aj na ďalších miestach

Tornádo, ktoré sa v piatok popoludní tamojšieho času vyskytlo neďaleko mesta Ottumwa v štáte Iowa, spôsobilo škody na budovách. Nie sú známi žiadni zranení, informovali predstavitelia miestneho krízového manažmentu.

„Zatiaľ mám správy o poškodení troch stavieb,“ povedal riaditeľ krízového manažmentu okresu Wapello Tim Richmond.

Miestny úrad šerifa podľa Richmonda dokončuje prvotnú obhliadku oblasti a zatiaľ nemá hlásené žiadne zranenia. „Tímy EMA na odhad škôd budú nasadené pravdepodobne ráno,“ povedal.

Obrovské škody

Celkový rozsah škôd zatiaľ americké médiá neodhadujú, zo záberov z miesta na sociálnych sieťach je však zrejmé, že búrka úplne zničila niektoré domy, vyvracala stromy a prevracala aj nákladné autá.

Počet zranených sa podľa médií pohybuje okolo 600, hoci presné čísla nie sú známe. Bez prúdu bolo v piatok 31. marca podľa monitorovacieho servera PowerOutage okolo 23:30 SEČ asi 70 000 odberných miest v štáte Arkansas.

V priebehu dňa prinesieme ďalšie informácie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd