Divadlo na oblohe: Počas noci vyvrcholí meteorický roj Lyridy

Ľubomír Franko

Počas noci z utorku na stredu budeme môcť pozorovať vrchol meteorického roja Lyridy. Podmienky na pozorovanie budú výborné na celom území Slovenska.

Už počas nasledujúcej noci očakávame na Slovensku pekné ,,nebeské divadlo". V čase od 19. do 25. apríla totiž pozorujeme na oblohe meteorický roj Lyridy. 

Maximum aktivity meteorického roja nastane tento rok v noci z 21. na 22. apríla, čiže v noci z utorka na stredu. Vedci odhadujú, že v jeho maxime, ktoré väčšinou nastáva počas druhej polovice noci, by malo byť možné pozorovať asi 20 meteorov za hodinu.

Názov meteorických rojov pochádza z miesta, odkiaľ jednotlivé meteory zdanlivo vylietavajú. Toto miesto sa nazýva radiant. Radiant Lyridov tak môžeme na nočnej oblohe pozorovať v oblasti súhvezdia Lýra, na hraniciach so súhvezdím Herkules.

Radiant meteorického roja Lyridy, zdroj: Tomáš Slovinský, DenníkN
Radiant meteorického roja Lyridy, zdroj: Tomáš Slovinský, DenníkN

Lyridy nepatria medzi najvýraznejšie meteorické roje. Pozorované maximum činnosti je úzke a úkaz trvá celkovo menej ako týždeň.

Počasie bude počas noci priať celému územiu Slovenska. Nad našou oblasťou sa aj naďalej udržiava chrbát vysokého tlaku a v suchom vzduchu tak bude obloha jasná a viditeľnosť výborná.

Priaznivé podmienky vylepší aj fáza Mesiaca, ten sa bude v čase maxima nachádzať v nove. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd