Divné správanie zvierat počas zatmenia Slnka. Experti žiadajú o pomoc aj verejnosť

Divné správanie zvierat počas zatmenia Slnka. Experti žiadajú o pomoc aj verejnosť
Dominik Cenkner

Hoci niektorí ľudia v Severnej Amerike pri pondelkovom úplnom zatmení Slnka reagovali rôznymi prekvapivými spôsobmi, neboli jedinými, ktorí sa počas vzácnej udalosti správali neobvykle. Kojoti vyli, sovy húkali a gorily sa odobrali na spánok. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) preto zháňa pomoc verejnosti pri skúmaní podivného správania zvierat.

Štyridsaťčlenný tím v zoologickej záhrade v texaskom Fort Worthe sledoval, ako tunajšie zvieratá reagovali na úplné zatmenie Slnka. „Naša gorilia tlupa vstala a išla k dverám, ako by bol čas odobrať sa na noc dovnútra,“ uviedol pre Sky News veterinár John Griffioen, ktorý tím viedol.

„Dve z našich kŕdľov plameniakov sa k sebe výrazne priblížili. Začali vydávať oveľa viac zvukov a jeden z nich začal dokonca pochodovať, čo je správanie, ktoré je pre skupinu stmeľujúce,“ dodal. Na mokradi v Nevade výskumníci počúvali, ako kojoti vyli, a puštík prúžkovaný húkal a poletoval okolo. Biologička Kim Rosvallová to označila za „neuveriteľný“ zážitok.

Podobné správanie zvierat zaznamenala stanica CNN aj v iných zoologických záhradách v Texase. „Tesne predtým, než Mesiac na takmer štyri minúty zakryl Slnko, cválalo okolo výbehu mláďa žirafy s matkou. Do naháňačky sa zapojili aj zebry. Slony sa zase zoskupili a zdalo sa, že sa vracajú do miest, kde obvykle spia. Plameniaky sa zhlukli uprostred jazierka vo svojom výbehu. Tiež primáti si podľa správania zrejme mysleli, že je čas ísť spať,“ popísal reportér Ed Lavandera dianie v dallaskej zoo. Podľa neho bolo v areáli počas zatmenia cítiť zvláštnu „zvieraciu energiu“.

 

Zatmenie Slnka vplýva na množstvo živočíchov

Aj v dallaskom zariadení pre psov tma uprostred dňa zvieratá zmiatla. Chovatelia uviedli, že psy počas zatmenia „zamrzli na mieste“. Akonáhle sa ale znovu objavilo slnečné svetlo, začali zase veselo vyvádzať.

Odborníci tvrdia, že náhla tma vyvolala u mnohých zvierat prirodzenú reakciu. „V noci chodí vonku oveľa viac predátorov. Zvieratá sa tak musia nejako zhlukovať, aby boli v bezpečí pre prípad, že by sa niečo blížilo. Takže tento inštinkt sa u nich prejavil veľmi rýchlo,“ popísala pre CNN ošetrovateľka z dallaskej zoo Lisa Van Slettová. „Predčilo to moje očakávania. Aktivita zvierat bola oveľa väčšia, než som očakávala,“ dodala.

Napriek tomu, že zatmenie nastáva približne každých 18 mesiacov, o tom, ako na ne zvieratá reagujú, sa toho vie len veľmi málo. Štúdie, ktoré existujú, ale ukazujú, že sa správajú veľmi podivne.

Čo ukázali predchádzajúce výskumy?

Počas zatmenia v Mexiku v roku 1991 vedci sledovali, ako kolónie pavúkov z čeľade križiakovité strhávali svoje siete počas najtemnejšej časti zatmenia. Akonáhle sa Slnko vrátilo, pavúky ich znovu utkali. V Arizone si vedci zbierajúci cikády všimli, že prestali „spievať“, keď bolo Slnko z 50 percent zakryté. Trvalo 40 minút, kým začali opäť vydávať zvuk.

A žirafy, paviány, gorily a papagáje sa pri zatmení správajú úzkostne, uvádza štúdia, v ktorej vedci zaznamenávali, ako zvieratá v Južnej Karolíne reagovali na zatmenie v roku 2017. Žirafy so sebou začali „koordinovane kývať“ a paviáni sa zhlukovali, hoci sa obvykle rozdeľujú do malých skupín. Pestrofarebné papagáje lori mávali krídlami, boli hluční a potom nasledovalo „spoločné mlčanie“. V skutočnosti na zatmenie reagovalo 75 percent zvierat v tejto zoo.

Reakcie zvierat na zatmenie Slnka sú však pomerne málo preskúmané. Vedci sa teraz preto obrátili na verejnosť s prosbou o pomoc.

 

Tri veľké štúdie požiadali ľudí, aby im zaslali svoje pozorovania zvierat, hmyzu a vtákov, ktorí sa počas zatmenia správali podivne. NASA teraz chce, aby im dobrovoľníci pomohli analyzovať ich výsledky. Agentúra uvádza, že na jej webových stránkach bude čoskoro otvorený portál, ktorý ponúkne možnosť stať sa dátovým analytikom a pomôcť zistiť, ako vzácne zatmenie pôsobilo na zvieratá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd