Dnes bude saharského prachu najviac. Večer spadne všetok na zem

Dnes bude saharského prachu najviac. Večer spadne všetok na zem
Peter Minárik

Niekoľko dní do našej oblasti prúdi saharský prach, ktorý prináša vysoké koncentrácie prachu v ovzduší a zakalenú oblohu. Dnes nás čaká posledný prašný deň a večer vzduch prečistí postupujúci studený front.

Tohtoročná Veľká noc pripomína v mnohých oblastiach Európy doslova púšť. Veľmi vysoké koncentrácie prachových častíc zakalujú oblohu, znižujú dohľadnosť a niektorým ľuďom spôsobujú ťažkosti s dýchaním.

Za tento stav môže rozsiahla tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou a zasahuje až nad Saharu. Zároveň sa od západu tlačia jednotlivé oblasti tlakových níži, ktoré tak vytvorili veľmi silný tlakový gradient.

V dôsledku silného prúdenia sa tak zo Sahary, cez Stredozemné more ďalej do Európy dostáva prach zo Sahary. Jeho príliv dnes vyvrcholí a situácia sa večer začne zlepšovať.

 

Koncentrácie dnes budú najvyššie

Saharský piesok sa nad naše územie dostával hneď v niekoľkých vlnách a dnes nás čaká posledná vlna, ktorá by však zjavne mala byť aj najintenzívnejšia.

To spôsobí ešte vyššiu koncentráciu prachových častíc, ktoré zaznamenávame na našom území a predstavujú nebezpečenstvo predovšetkým pre ľudí, ktorí trpia dýchacími problémami.

Večer sa vzduch začne čistiť

V priebehu večerných hodín začne cez naše územie postupovať studený front, ktorý prinesie búrky, dážď a predovšetkým definitívne vyčistenie vzduchu.

 

Na dažďové kvapky sa naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré následne dopadnú na zemský povrch. Čakajte preto špinavé autá, strešné okná, záhradný nábytok, no zajtra sa už bude dýchať oveľa príjemnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd