AKTUÁLNE: Práve štartuje megaraketa SpaceX. Má ambiciózne ciele

Zuzana Macháčová

Megaraketa Starship odštartuje tretíkrát. Let je naplánovaný na dnes, počas ktorého sa uskutoční prvý pokus o spustenie motorov vo vesmíre. Raketa štartuje už o pár minút. Sledujte LIVEstream.

V stredu americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) schválil tretí štart rakety Starship navrhnutej spoločnosťou SpaceX Elona Muska. Štartové okno sa otvorí vo štvrtok o 8:00 miestneho času (na Slovensku to bude 13:00 h) a zostane otvorené dve hodiny.

Ambiciózne plány SpaceX

Tretí let hviezdnej lode predpokladá štart oboch stupňov dopravného prostriedku – posilňovača a samotnej kozmickej lode. Ak všetko pôjde podľa plánu, booster sa vo vesmíre odpojí, spomalí a začne sa vracať na Zem. 

Po oddelení hviezdna loď po prvý raz spustí svoje vlastné motory vo vesmíre. Po dokončení tejto fázy vozidlo opäť vstúpi do atmosféry a začne pristávať v Indickom oceáne.

„Tretí test je navrhnutý tak, aby využil všetky údaje, ktoré sme zhromaždili pri predchádzajúcich letoch, a zároveň sa pokúsil dosiahnuť množstvo ambicióznych cieľov," povedal SpaceX.

 

Doteraz sa uskutočnili dva testovacie lety celého systému Starship. V apríli 2023 sa raketa štyri minúty po štarte začala nekontrolovateľne otáčať a inžinieri sa ju rozhodli odpáliť. Ďalší testovací let sa uskutočnil v novembri 2023, počas ktorého sa mala Starship dostať na obežnú dráhu. Krátko po úspešnom oddelení prvého a druhého stupňa vo výške 70 km prvý stupeň explodoval. To isté sa stalo s druhým stupňom krátko pred dosiahnutím obežnej dráhy.

SpaceX oba tieto pokusy považuje za veľký úspech – rakety leteli a rozbor príčin katastrof im umožnil nájsť a odstrániť slabé miesta v štruktúre.

Vesmírna kolonizácia

Starship je megaraketa postavená spoločnosťou SpaceX, ktorá má nielen vyniesť na obežnú dráhu najväčšie náklady a výrazne znížiť náklady na takúto prepravu, ale má zohrať kľúčovú úlohu aj pri kolonizácii Mesiaca. Dostatočne veľká flotila hviezdnych lodí môže dokonca umožniť trvalé dopravné spojenie s Mesiacom.

Celý systém Starship meria 120 metrov na výšku. Prvý stupeň merajúci 70 m poháňa 33 motorov Raptor tekutým metánom a kyslíkom, ktoré majú celkovo dvojnásobný výkon ako motory rakety Saturn V, ktorú NASA použila v programe Apollo.

 

Samotné vozidlo Starship je 50 m vysoké a poháňa ho 6 motorov Raptor, z ktorých tri sú prispôsobené na prácu vo vesmíre.

Starship, ak začne svoju pravidelnú prevádzku, má veľkú šancu skutočne zmeniť vesmírne lety. Môže vzlietnuť a pristáť na kozmodróme SpaceX v Boca Chica, vo vesmírnom stredisku Johna F. Kennedyho a na špeciálnych oceánskych plavidlách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd