Dnes je na juhozápade Slovenska dusno. Aj napriek zrážkam je teplo

Dnes je na juhozápade Slovenska dusno. Aj napriek zrážkam je teplo
Veronika Salayová

Dnes máme na juhozápade Slovenska dusno. Parciálny tlak vodnej pary na našom území stúpol na hodnotu, ktorú už považujeme za dusno. Aj napriek prehánkam, ktoré sa na juhozápade Slovenska objavujú, máme teplo. 

Počas dnešného dňa stúpol parciálny tlak vodnej pary na našom území na úroveň, ktorú už považujeme za dusno. Dusno máme dnes od obedňajších hodín na juhozápade, a to aj napriek prehánkam a zrážkam, ktoré sa tu objavujú.

Dusno je mnohokrát považované za subjektívny pocit každého človeka, avšak dá sa aj „zmerať“. Ak parciálny tlak vodnej pary stúpne nad hodnotu 18,7, hovoríme, že je dusno.

Kde na Slovensku je dusno?

Takéto hodnoty sa dnes popoludní vyskytujú v okolí Bratislavy, Šamorína, v širšom okolí Trnavy a aj na Záhorí. V týchto lokalitách bude dnes do poobedňajších hodinách dusno.

Dusno vzniká pri vyšších teplotách, veľkej relatívnej vlhkosti vzduchu a malej rýchlosti prúdenia vzduchu (pod 0,2 m/s), kedy je výpar z tela malý, čím sa zvyšuje jeho teplota.

Na pocit je tak človeku dusno, potí sa a v niektorých prípadoch sa môžu objaviť aj zdravotné komplikácie. V závažných prípadoch môže dusno spôsobiť aj úpal, čiže prehriatie organizmu s porušením jeho termoregulácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd