Dnes je Svetový deň meteorológie. Oslavujeme 150. výročie

Veronika Salayová

Dnes si pripomíname Svetový deň meteorológie. Tohtoročnou témou jubilejného 150. výročia je naša budúcnosť na Zemi. 

Svetový meteorologický deň sa každoročne oslavuje 23. marca na oslavu založenia Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). História tohto sviatku siaha až do roku 1950, kedy bola práve v tento deň založená Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Medzinárodná meteorologická organizácia, čo je predchodca Svetovej meteorologickej organizácie, bola založená ešte skorej, a to už v roku 1873. Zámerom organizácie bolo a je riešiť všetky národné a medzinárodné problémy súvisiace s klimatickými zmenami a počasím. 

Jedným z hlavných dôvodov každoročnej oslavy Svetového dňa meteorológie je zvýšiť povedomie ľudí o problémoch súvisiacich s počasím a klímou a navrhnúť preventívne opatrenia na riešenie tohto problému.

Jubilejné 150. výročie

Tento deň si pripomíname jubilejné 150. výročie vzniku Svetovej meteorologickej organizácie. Členom Svetovej meteorologickej organizácie je aj Slovensko, a to prostredníctvom Slovenského hydrometeorologického ústavu.

WMO každý rok pri tejto príležitosti určuje tému. Tento rok je hlavnou témou Budúcnosť počasia, klímy a vody medzi generáciami.

„V dôsledku skleníkových plynov, ktoré zachytávajú teplo, je dnes priemerná globálna teplota o viac ako 1° C vyššia v porovnaní so stavom pred 150 rokmi. Naše počasie je extrémnejšie, oceán je teplejší a kyslejší, hladiny morí stúpli a ľadovce a ľad sa topia. Tempo zmien sa zrýchľuje. Potrebujeme okamžite konať, aby sme znížili emisie a zabezpečili, že budúce generácie budú môcť prežiť a prosperovať na našej planéte,“ uvádza v tohtoročnej správe WMO. 

Upozornenie na budúcnosť na našej planéte je hlavným motívom, ktorý má v tento deň pripomenúť a zároveň zdvihnúť varovný prst nad tým, akým smerom sa ľudstvo uberá.

To, čo prenecháme nasledujúcim generáciám, by mám nemalo byť ľahostajné, a ešte nie je neskoro začať konať...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd