Dnes je Svetový deň meteorológie. Počasie však bude DIVOKÉ. Pripravte sa!

Dnes je Svetový deň meteorológie. Počasie však bude DIVOKÉ. Pripravte sa!
Veronika Salayová

Dnes si pripomíname Svetový deň meteorológie. Počasie sa dnes pri tejto príležitosti na Slovensku poriadne vyšantí. Čo nás čaká?

Svetový meteorologický deň sa každoročne oslavuje 23. marca na oslavu založenia Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). História tohto sviatku siaha až do roku 1950, kedy bola práve v tento deň založená Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Jedným z hlavných dôvodov každoročnej oslavy Svetového dňa meteorológie je zvýšiť povedomie ľudí o problémoch súvisiacich s počasím a klímou, a navrhnúť preventívne opatrenia na riešenie tohto problému.

Tento deň si pripomíname výročie vzniku Svetovej meteorologickej organizácie. Členom Svetovej meteorologickej organizácie je aj Slovensko, a to prostredníctvom Slovenského hydrometeorologického ústavu.

 

WMO každý rok pri tejto príležitosti určuje tému. Tento rok je hlavnou témou V prvej línii proti klimatickej zmene. Každoročne zvolené témy odrážajú aktuálne problémy súvisiace s počasím, klímou alebo vodou.

Počasie prinesie teplotný šok

Pri tejto sviatočnej príležitosti sa však počasie na Slovensku poriadne vyšantí. Studený front, ktorý dnes dorazí na naše územie, prinesie celú škálu zaujímavých poveternostných javov.

V našej oblasti bude dnes vrcholiť príliv teplého vzduchu. Teploty sa vyšplhajú na +13 až +18 °C, no na západnom Slovensku sa dnešné maximá dostanú až na hodnotu okolo +20 °C.

Takúto jarnú idylku však popoludní vystrieda vlna nepriaznivého počasia. Popoludní okolo 15.00 h bude naším územím prechádzať od severozápadu studený front, ktorý prinesie so sebou silný vietor, zrážky a aj veľmi chladný vzduch.

 

Teplé jarné počasie tak vystrieda veľké ochladenie a v noci zo soboty na nedeľu sa vráti na Slovensko aj sneženie, najmä vo vyšších oblastiach severného Slovenska.

Dnes budeme pre vás počasie sledovať veľmi pozorne a nezabudnite, že dnešné teplé slnečné lúče poobede a podvečer vystrieda zima, vietor a dážď. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd