Dnes k nám príde od západu výrazné SNEŽENIE. Pozrite si, kde budú BIELE VIANOCE

Dnes k nám príde od západu výrazné SNEŽENIE. Pozrite si, kde budú BIELE VIANOCE
Peter Minárik

V nadchádzajúcich hodinách nás začne ovplyvňovať teplý front, ktorý prinesie na naše územie výrazné zrážky. Od západu sa blížia na naše územie výrazné zrážky, ktoré prinesú vlnu sneženia. Snežiť bude aj na západnom Slovensku.

Už niekoľko hodín sužuje stredné Slovensko sneženie. To prináša aj teraz ďalšie centimetre nového snehu, ktoré situáciu ešte viac zhoršia. Sneženie však nebude výsadou len stredného Slovenska a už o chvíľu dorazí sneženie aj do ďalších oblastí Slovenska.

Od západu sa k nám blíži teplý front, ktorý prinesie na Slovensko výdatné sneženie, ktoré sa od západu bude postupne šíriť smerom k východu a spolu s výrazným snežením sa začne aj zhoršovať situácia.

Sneženie dorazí aj na západ

Zrážky v priebehu ranných hodín ustávajú, no dopoludnia nás čaká ďalšia vlna. Tentoraz príde teplý front, ktorý prinesie dva výrazné javy: najskôr sneženie a potom výrazné oteplenie.

Spomínané sneženie sa krátko predpoludním začne šíriť od rakúsko-slovenských hraníc smerom na východ. Do večerných hodín sa sneženie rozšíri zo západného Slovenska smerom nad stredné Slovensko, pričom zrážková intenzita bude dosahovať 1-3 cm nového snehu za hodinu. Do dnešného večera by tak malo spadnúť až okolo 10 mm vo forme snehových zrážok.

Sneženie sa postupne zmení na dážď

Ako sme spomínali, tak dnešné sneženie prinesie na naše územie teplý front a ten postupne celú, zimnú atmosféru pokazí.

Dnešný deň prinesie sneženie a nové centimetre nového snehu aj do nížin, ale v podvečerných hodinách sa nad naše územie začne od západu natláčať teplejší vzduch. Jeho príliv bude výrazný a postupne bude hranica sneženia stúpať až na výšku okolo 1200 metrov. Znamená to teda to, že sneženie začne od západu postupne prechádzať do dažďa.

Idylické, zimné počasie nás tak čaká len na niekoľko hodín. Väčšina snehu, ktorá napadne v nižších polohách západného a stredného Slovenska sa ešte v priebehu nasledujúcej noci roztopí a topenie snehu urýchlia nasledujúce dni, ktoré postupne prinesú teploty až nad +10 °C.

Kde budú Vianoce biele?

Po dnešnom snežení sa tak snehová pokrývka bude topiť. K štedrovečernému stolu budeme na viacerých miestach usadať pod zamračenou oblohou a so sychravým pozadím. Do Štedrého večera by sa sneh z východného a západného Slovenska mal roztopiť.

Ako vidieť na mape očakávanej snehovej pokrývky na Štedrý deň večer, tak sneh by mal stále ležať na väčšine stredného Slovenska.

očakávaná výška nového snehu
očakávaná výška nového snehu

Aj tu však dorazí vianočné oteplenie a počas Vianoc sa výrazná vrstva snehu roztopí.

Pár hodín pred Vianocami tak ešte dorazí na naše územie výraznejšie sneženie, no sneh sa stihne pomerne rýchlo roztopiť. Cez Vianoce nás čaká vianočné oteplenie, ktoré prinesie ďalší, výrazný úbytok snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd