Dnes máme na Slovensku 14. deň BÚRKY. Už sa tvoria prvé búrkové jadrá

Veronika Salayová

Dlhá séria búrlivých dní na Slovensku pokračuje. Dnes máme 14. deň po sebe búrky na našom území. Tie prvé dnešné sa objavujú na strednom a východnom Slovensku. 

Včerajšok sa dnes, našťastie, nezopakuje. Utorňajšie intenzívne búrky stihli zatopiť časť Záhoria a poriadne rozvodniť vodné toky na Považí. Tieto búrky však súviseli s rozpadajúcim sa frontom, na čele ktorého sa tvorili.

Dnešné búrky však nie sú frontálne, preto ani neočakávame, že budú príliš intenzívne a že budú mať také dlhé trvanie. Búrky budú, tak ako po minulé dni, súvisieť s tvorbou kopovitej oblačnosti a orografiou prostredia.

Pribúda nad nami kopovitá oblačnosť

Kopovitá oblačnosť sa nad Slovenskom začala vytvárať už krátko predpoludním a na poludnie už začínajú vznikať prvé búrkové jadrá. Prvé blesky začínajú udierať východne od Krupiny, no k búrkam sa schyľuje na viacerých miestach stredného a aj východného Slovenska. 

 

Búrok bude v oblasti stredného a časti východného Slovenska v nasledujúcich hodinách pribúdať. Ich najnebezpečnejším sprievodným javom budú prívalové zrážky. 

Dnešné búrky môžu byť aj stacionárne a do jednej lokality môžu priniesť aj viac zrážok, čo môže vyústiť do lokálnej povodne. Polohu zrážok a búrok môžete sledovať na iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd