Dnes máme na Slovensku studené ráno. Bola nameraná nezvyčajne nízka teplota

Veronika Salayová

Dnes ráno sme sa zobudili do veľmi chladného rána. V niektorých lokalitách boli teploty naozaj veľmi nízke, a dokonca sa objavil aj prízemný mráz. Kde?

Počasie na našom území ovplyvňuje tlaková výš, ktorá má svoj stred nad Pobaltím. Okolo tejto tlakovej výše k nám z oblasti Ruska prúdi suchší vzduch, ktorý je typický tým, že sa veľmi rýchlo vychladzuje.

Suchý vzduch tak prináša jednak výrazné amplitúdy teploty, teda rozdiel medzi maximami a minimami počas dňa, ale aj veľmi nízke nočné a ranné teploty.

Veľmi chladné ráno

Počas uplynulej noci sa tento suchý vzduch už aj na Slovensku prejavil. Dnes ráno sme sa zobudili do chladného rána, a to najmä na severnom a strednom Slovensku.

Teploty sa zväčša pohybovali od +5 do +10 °C, no v niektorých lokalitách bolo oveľa chladnejšie. Napríklad  V Podbanskom klesla nadránom teplota na +0,7 °C, čo je nezvyčajne nízka teplota vzhľadom na to, že je takmer polovica júna.

Napríklad V Tatranskej Javorina dnes ráno namerali teplotu +1,4 °C, v Rabči +1,8 °C a v Turzovke +2,8 °C.

Toto je však teplota nameraná v 2 m výške, no v prízemnej vrstve, vo výške 5 cm nad povrchom zeme, dokonca mrzlo hneď na niekoľkých miestach stredného a severného Slovenska. Napríklad v tzv. mrazových dolinách klesajú teploty počas noci a nadránom ešte nižšie. 

Pohroma pre ovocinárov

Vegetačné obdobie je už v pokročilom štádiu a takéto nízke až mrazivé teploty sú hotovou pohromou pre ovocinárov a poľnohospodárov. 

Ani denné maximálne teploty dnes a v ďalších dňoch nevystúpia na letné hodnoty, čo je taktiež dôsledok tlakovej výše so suchým vzduchom.

Teploty dnes vystúpia na +19 až +23 °C, čo sú veľmi podpriemerné teploty. Odchýlka od dlhodobého normálu sa v týchto dňoch pohybuje na úrovni 5 až 8 °C. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd