Dnes máme na Slovensku studené ráno. Bola nameraná nezvyčajne nízka teplota

Dnes máme na Slovensku studené ráno. Bola nameraná nezvyčajne nízka teplota
Veronika Salayová

Dnes ráno sme sa zobudili do veľmi chladného rána. V niektorých lokalitách boli teploty naozaj veľmi nízke, a dokonca sa objavil aj prízemný mráz. Kde?

Počasie na našom území ovplyvňuje tlaková výš, ktorá má svoj stred nad Pobaltím. Okolo tejto tlakovej výše k nám z oblasti Ruska prúdi suchší vzduch, ktorý je typický tým, že sa veľmi rýchlo vychladzuje.

Suchý vzduch tak prináša jednak výrazné amplitúdy teploty, teda rozdiel medzi maximami a minimami počas dňa, ale aj veľmi nízke nočné a ranné teploty.

Veľmi chladné ráno

Počas uplynulej noci sa tento suchý vzduch už aj na Slovensku prejavil. Dnes ráno sme sa zobudili do chladného rána, a to najmä na severnom a strednom Slovensku.

Teploty sa zväčša pohybovali od +5 do +10 °C, no v niektorých lokalitách bolo oveľa chladnejšie. Napríklad  V Podbanskom klesla nadránom teplota na +0,7 °C, čo je nezvyčajne nízka teplota vzhľadom na to, že je takmer polovica júna.

Napríklad V Tatranskej Javorina dnes ráno namerali teplotu +1,4 °C, v Rabči +1,8 °C a v Turzovke +2,8 °C.

Toto je však teplota nameraná v 2 m výške, no v prízemnej vrstve, vo výške 5 cm nad povrchom zeme, dokonca mrzlo hneď na niekoľkých miestach stredného a severného Slovenska. Napríklad v tzv. mrazových dolinách klesajú teploty počas noci a nadránom ešte nižšie. 

Pohroma pre ovocinárov

Vegetačné obdobie je už v pokročilom štádiu a takéto nízke až mrazivé teploty sú hotovou pohromou pre ovocinárov a poľnohospodárov. 

Ani denné maximálne teploty dnes a v ďalších dňoch nevystúpia na letné hodnoty, čo je taktiež dôsledok tlakovej výše so suchým vzduchom.

Teploty dnes vystúpia na +19 až +23 °C, čo sú veľmi podpriemerné teploty. Odchýlka od dlhodobého normálu sa v týchto dňoch pohybuje na úrovni 5 až 8 °C. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd