Dnes máme najsilnejšie búrky tohto roku. Pri Kolárove vznikla tromba

Veronika Sádovská

Pondelkové búrky odštartovali naplno a prinášajú nejednu nebezpečnú situáciu. Okrem zaplavených ciest na východe Slovenska sa dnes objavila na západe aj tromba.

Obyvatelia Kolárova mohli dnes popoludní počas búrky spozorovať rotujúci oblak, vír, ktorý začal klesať zo základne búrkového oblaku. Bola to tromba, ktorá sa našťastie nedotkla zeme. Ak by sa tak stalo, vzniklo by nebezpečné tornádo.

Búrky boli dnes najprv veľmi intenzívne vo východnej polovici nášho územia, kde vzniklo aj niekoľko superciel. Západné Slovensko sa dočkalo iniciácie silných búrok až neskôr, avšak ani tie s nenechali zahanbiť.

Pri Kolárove vznikla takáto tromba, ktorá sa nedotkla zeme, teda nešlo o tornádo. Avšak búrok je stále dosť a nebezpečnými javmi dnes doslova sršia.

Tromba v Kolárove
Tromba v Kolárove, Réka Laki
 

Búrka pri Kolárove vyprodukovala trombu. V Podunajskej nížine je stále dusno a táto vlhká vzduchová hmota stále zo sebou nesie potenciál vzniku silných búrok. Aktuálne tam prichádzajú búrky hlavne z Maďarska a na našom území zanikajú.

Pondelkové búrky sú najintenzívnejšie počas tejto série búrlivých dní, ktoré máme za sebou. Pred nami sú ale ďalšie dni, kedy tiež nebude núdza o zrážky a blesky s nebezpečnými javmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd