Dnes môžeme pozorovať „Bobrí“ mesiac. Ide o posledný spln pred zimným slnovratom

Dnes môžeme pozorovať „Bobrí“ mesiac. Ide o posledný spln pred zimným slnovratom
Veronika Salayová

Pondelok nastáva novembrový spln, ktorý sa nazýva aj „Bobrí“ mesiac. Mesiac v splne bude jasne žiariť na večernej a nočnej oblohe, pričom spoločnosť mu budú robiť aj „padajúce“ hviezdy či hviezdokopa Plejád. 

Dnes večer bude na oblohe jasne svietiť novembrový spln. Mesiac podľa NASA dosiahne najvyššie osvetlenie v pondelok o 10.16 hod., ale keďže je vtedy deň, pozorovať ho v plnej kráse budeme až večer. 

Novembrový spln sa podľa starého farmárskeho Almanachu nazýva „Bobrí“ mesiac. Toto pomenovanie dostal spln podľa toho, že v tomto časovom období sa bobry vo veľkom začínajú ukrývať pred blížiacou sa zimou. 

Okrem tohto pomenovania má novembrový spln aj ďalšie, menej známe označenia ako Mrznúci mesiac, Mesiac síh či Mesiac jelenej ruje.

Názvy zvyčajne zvýrazňujú nástup chladnejšieho počasia alebo nesú názvy zvierat, ktoré sa pripravujú na zimu.

Geminidy aj Plejády

Milovníci nočnej oblohy si popri pozorovaní Mesiaca v splne môžu vychutnať aj pohľad na veľmi bohatý meteorický roj Geminíd, ktorý bude na oblohe aktívny až do konca decembra.

„Padajúce“ hviezdy však treba hľadať ďalej od Mesiaca, keďže jeho jas bude brániť pozorovaniu meteorov v blízkosti tohto dominantného vesmírneho telesa.

Fanúšikovia astronómie si ďalej môžu užiť pohľad aj na hviedokopu Plejády, ktorá sa objaví vpravo dole od Mesiaca. Plejády alebo Sedem sestier tvoria nádhernú hviezdokopu v blízkosti súhvezdia Býk. Toto je zároveň jedna z najbližších hviezdokôp na nočnej oblohe a možno ju pozorovať aj voľným okom. 

Plejády. Foto: Ján Gajdoš
Plejády. Foto: Ján Gajdoš

„Bobrí“ mesiac je zároveň posledným splnom pred blížiacom sa zimným slnovratom. Za ním bude nasledovať decembrový spln, ktorý je podľa Almanachu známy ako „Studený“ mesiac.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd