Dnes nás čaká zásadná zmena počasia. Do týchto oblastí udrú SILNÉ BÚRKY, ktoré ukončia horúčavy

Dnes nás čaká zásadná zmena počasia. Do týchto oblastí udrú SILNÉ BÚRKY, ktoré ukončia horúčavy
Peter Minárik

Mnohé oblasti Európy počas uplynulých dní sužovali veľmi silné búrky, ktoré nasledovali po vlne horúčav. Búrky sa čoskoro doženú aj na naše územie a ukončia vlnu veľmi teplého počasia. Od zajtra zavládne na našom území úplne rozdielne počasie.

Slovensko zasiahla prvá plošná vlna horúčav. Teploty sa na našom území šplhali vysoko nad hranicu +30 °C hneď na niekoľkých miestach. Počas včerajšieho dňa však tropické teploty vyvrcholili a dnes nás čaká ochladzovanie.

Ochladenie prinesie rozsiahly búrkový systém, ktorý počas noci postupoval cez Česko nad Poľsko a dnes ovplyvní počasie aj na našom území.

Búrky udrú už ráno

Najintenzívnejšie búrky sme na našom území zaznamenali počas stredy, kedy sa od západu nad naše územie dohnal rozsiahly búrkový systém, ktorý priniesol viac ako 17 000 bleskov a silný nárazový vietor.

Včera cez Európu začal postupovať ešte významnejší búrkový systém, ktorý v Nemecku prinášal prudké nárazy vetra, 5 cm krúpy a prívalové zrážky. Búrkový systém sa v noci prehnal aj Českom a spôsobil taktiež veľa problémov i keď búrky prišli už oslabené.

Búrky sa práve teraz dostávajú do Poľska, kde sa stočia smerom k nášmu územiu a už čoskoro začnú ovplyvňovať počasie aj u nás.

Búrky zasiahnu najmä sever a východ

Prvé búrky by sa už čoskoro mali objaviť na severozápade a severe nášho územia, odkiaľ si to postupne zamieria nad východné Slovensko. Malo by sa jednať o búrky na vytvorenom búrkovom systéme.