Dnes nás čakajú silnejšie búrky. Kde sa vyskytnú ?

Dnes nás čakajú silnejšie búrky. Kde sa vyskytnú ?
Peter Minárik

Cez strednú Európu začína postupovať oklúzny front, ktorý sa počas dnešného dňa postará o výraznejšie búrky, ktoré by mali zasiahnuť aj naše územie. Najvýraznejšie búrky sa očakávajú popoludní.

Počasie v našej oblasti od včerajšieho dňa ovplyvňuje brázda nižšieho tlaku vzduchu. Tá zabezpečuje v našej oblasti potrebnú vlhkosť, vďaka ktorej sa labilizuje vzduch a v tomto vzduchu potom vznikajú výraznejšie búrky.

Počas včerajšieho dňa sa vyskytli búrky najmä na strednom Slovensku, no tie neboli nebezpečné. Intenzívne búrky sa vytvorili až večer v oblasti Podunajskej nížiny. Silná búrka s krúpami zasiahla Želiezovce alebo aj Štúrovo.

Počas dnešného dňa sa na našom území taktiež očakávajú búrky, ktoré môžu byť opäť silnejšie. Čo je však isté je to, že silnejšie búrky sa vyskytnú na oveľa väčšom území ako v priebehu včerajšieho dňa.

Cez naše územie totiž začne postupovať oklúzny front, na ktorom sa začnú vytvárať búrky.

dnešná predpoveď búrok
dnešná predpoveď búrok

Tento oklúzny front totiž búrkam zabezpečí dynamiku, vďaka ktorej sa budú jednotlivé búrkové bunky zhlukovať do väčších celkov a tie potom môžu vytvoriť výraznejšiu búrkovú vlnu. 

Búrky, ktoré sa dnes čakajú budú okrem prívalových zrážok a krúp sprevádzať aj silnejšie nárazy vetra.

Prvé búrky sa na našom území začnú objavovať už okolo poludnia a najintenzívnejšie budú popoludní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd