Dnes nás počasie poriadne potrápi. Víchrica JITKA bude spôsobovať aj škody

Dnes nás počasie poriadne potrápi. Víchrica JITKA bude spôsobovať aj škody
Dominik Cenkner

Počasie u nás je tento týždeň dosť turbulentné. Východ Slovenska trápi sneh, iné lokality pre zmenu zrážky vo forme dažďa. Vo štvrtok sa k tomuto zoznamu pridá aj mimoriadne silný vietor, ktorý poriadne potrápi obyvateľov najmä na západe krajiny.

Počasie u nás bude dnes ovplyvňovať okraj tlakovej níže so stredom nad Pobaltím a Bieloruskom, ktorá je tak výrazná, že dostala vlastné meno - JITKA. V silnom severozápadnom prúdení k nám bude prúdiť morských vzduch. 

Štvrtok teda prinesie veľkú, miestami aj zmenšenú oblačnosť, a to najmä na juhu a Spiši. Na viacerých miestach treba počítať s prehánkami či občasným dažďom, od cca 600 metrov (na severe od cca 400) bude snežiť. Na juhu sa zrážky vyskytnú len ojedinele. 

Vodiči, pozor na cestách

Po včerajšom snežení, ktoré zasiahlo východ Slovenska, sa dnes pridajú ďalšie zrážky a navyše aj silnejší vietor. Na severe a východe sa ojedinele budú tvoriť snehové jazyky. 

Zrána nie je vylúčená ani poľadovica. Jazdite preto opatrne.

Ochladí sa a potrápi nás silný vietor

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +6 °C do +11 °C. Chladnejšie bude v Žilinskom a Prešovskom kraji a na Horehroní, a to od +1 °C do +6 °C. 

Ako sme vás už informovali, tlaková níž Jitka k nám dnes už od nočných hodín prináša prudký nárazový vietor. Čo nás čaká počas dňa?

Fúkať bude prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 5 až 13 m/s. Na juhozápade a pod Tatrami však bude ešte silnejší, s rýchlosťou okolo 16 m/s. V nárazoch dokonca až okolo 25 m/s (približne 90 km/h).

Na pobyt v horách dnes zabudnite. Očakáva sa tam búrlivý vietor, ktorý dokonca môže dosiahnuť silu orkánu. Ostatne, ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, už v priebehu stredy dosahovali nárazy vetra na Chopku rýchlosť do 150 km/h.

Predpoveď maximálnych nárazov vetra vo štvrtok 25. januára, zdroj: shmu.sk
Predpoveď maximálnych nárazov vetra vo štvrtok 25. januára, zdroj: shmu.sk

Počasie sa začne upokojovať až v priebehu piatka. O výrazné zlepšenie však nepôjde. So silnejším vetrom treba počítať aj počas víkendu.

V nasledujúcich hodinách nás počasie poriadne potrápi. Dávajte si na seba pozor a nezabudnite sledovať aktuálne informácie. Tie vám prinesieme samozrejme na našom webe. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd