Dnes nás zasiahne slnečná búrka. Môže narušiť satelity, vrátane GPS

Veronika Salayová

NASA A NOAA upozorňujú, že dnes našu planétu zasiahne slnečná búrka. Búrka by mohla narušiť satelitné komunikácie vrátane GPS či rádiové signály.

Predpovede NASA a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) hovoria, že dnes Zem zasiahne slnečná búrka. 

Slnečné búrky sú zjednodušene povedané erupcie hmoty a energie na povrchu Slnka. Rôzne výbežky a výrony koronálnej hmoty sú bežnými procesmi slnečnej aktivity. Ide o náhle uvoľnenie uloženej magnetickej energie, ktorá je vyvrhnutá do vesmíru. 

Pokiaľ tieto vyvrhnuté častice zasiahnu našu Zem, väčšina z nich sa zachytí v magnetickom poli Zeme, avšak častice môžu preniknúť aj cez magnetické pole Zeme a vtedy spôsobujú geomagnetické búrky.

Pri takýchto búrkach môže dôjsť k narušeniu komunikácie s družicami a satelitmi, vrátane porúch GPS. Niekedy môžu takého slnečné búrky spôsobiť aj narušenie rádiových vĺn či dokonca výpadky elektrického prúdu.  

Pri geomagnetických búrkach nie je výnimkou, že sa objaví aj polárna žiara.

Odborníčka Thamita Skov povedala, že takáto polárna žiara by mohla byť dnes viditeľná v oblastiach okolo Maine, Minnesota či Washington.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd