Dnes nastáva kvetinový spln mesiaca a bude to zaujímavé. Čo môžeme ešte okrem splnu vidieť?

Dnes nastáva kvetinový spln mesiaca a bude to zaujímavé. Čo môžeme ešte okrem splnu vidieť?
Veronika Salayová

Dnes nastáva májový spln mesiaca, ktorý má prívlastok kvetinový. Na nočnej oblohe tak po zotmení bude dominovať kvetinový mesiac, ktorý priťahuje pozornosť nadšencov astronómie aj milovníkov prírody. Pri pozorovaní splnu sa však črtá aj bonus...

Dnes večer nás čaká v poradí už piaty spln v tomto roku. Po aprílovom ružovom mesiaci nás tentoraz čaká kvetinový spln.

Názov pre pomenovania májového splnu pochádza od domorodých Indiánov, ktorí dávali jednotlivým prírodným javom určité pomenovania a názvy. Tie im pomáhali zorientovať sa v čase a v prirodzenom cykle prírody. 

Kvetinový spln je len jedným z mnohých používaných názvov pre tento spln, ktorý sa niekedy nazýva aj mliečny mesiac či zajačí mesiac. Zo všetkých sa však najviac udomácnil prívlastok kvetinový.

A prečo práve kvetinový? Nie, žiadne kvety na povrchu Mesiaca neuvidíme. Pomenovanie je odvodené od toho, že v tomto mesiaci na našej pologuli kvitne veľké množstvo kvetov.

 

Čo nás okrem splnu čaká?

Počas splnu bude naša prirodzená družica na oblohe svietiť v súhvezdí Škorpióna. Počas noci dôjde k najbližšiemu priblíženiu Mesiaca k jasnej hviezde Antares, čo je vlastne najjasnejšia hviezda v súhvezdí Škorpióna. 

Obe telesá budú od seba vzdialené na vzdialenosť menšiu, ako je priemer samotného Mesiaca. Najokázalejší výhľad možno očakávať okolo 3.00 h nadránom. 

O niečo zložitejšie bude sledovanie ďalšieho úkazu na oblohe. Na to však budete potrebovať ďalekohľad vybavený citlivou kamerou. 

Približne o 2.53 h Mesiac svojím jasom úplne zakryje známu guľovú hviezdokopu M4. Je to jedna z najjasnejších hviezdokôp na oblohe a za priaznivých podmienok ju možno vidieť aj voľným okom. 

V pozorovaní nám však na mnohých miestach Slovenska bude brániť oblačnosť, a tak je možné, že dnešný spln si mnohí nebudú môcť vychutnať tak, ako by chceli. 

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd