Dnes okolo Zeme preletí asteroid. Bude bližšie ako Mesiac

Veronika Sádovská

Dnes okolo Zeme preletí asteroid, ktorý bude od nás vzdialený len na 60% vzdialenosti Mesiaca. Stane sa tak už napoludnie.

K Zemi sa práve blíži novoobjavený asteroid 2023 EY. Jeho vzdialenosť od nás bude dokonca menšia ako je vzdialenosť Mesiaca.

V najbližšom bode bude ďaleko len 239 000 kilometrov, čo je približne 62 % priemernej vzdialenosti od nášho najbližšieho telesa.

Najbližšie k nám bude práve dnes a to okolo 12:35 nášho času. 

Asteroid EY 2023 má podľa odhadov priemer od 13 do 29 metrov. Veľkosťou je podobný ako Čeľabisnký meteor z roku 2013.

Ten sa 15. februára rútil vysokou rýchlosťou do našej atmosféry a keď sa do nej dostal aj pod malým uhlom, vytvoril silnú vlnu, ktorá rozbila okná v šiestich ruských mestách. Dôsledkom toho bolo zranených vyše 1 500 ľudí.

Systém včasného varovania pred dopadom asteroidu ATLAS, vyvinutý Havajskou univerzitou a financovaný NASA, našiel tento asteroid EY 2023 13. marca tohto roku.

Systém pozostáva zo štyroch ďalekohľadov (dva na Havaji, jeden v Čile a jeden v Južnej Afrike), ktoré automaticky skenujú celú oblohu niekoľkokrát každú noc a hľadajú pohybujúce sa objekty.

Tento asteroid je jedným zo štrnástich doteraz známych asteroidov, ktoré sa podľa The Watchers dostali do vzdialenosti Mesiaca.

Jeho prelet bude naživo vysielať aj NASA v tomto videu:

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd