Dnes oslavujeme Deň Zeme. Čo všetko môžeme zlepšiť spoločnými silami?

Dnes oslavujeme Deň Zeme. Čo všetko môžeme zlepšiť spoločnými silami?
Veronika Salayová

Dnes je Deň Zeme a tento sviatok nám má každý rok pripomínať to, aby sme si našu planétu vážili a chránili. Témou tohto roka je „Planéta vs. plasty“.

Každý rok je 22. apríl Dňom Zeme. Ide o ekologicky motivovaný sviatok, ktorý dáva ľuďom príležitosť na krajšiu budúcnosť pre nás a pre ďalšie generácie na našej jedinečnej planéte.

Dnes si pripomíname 54. výročie od oslavy prvého Svetového dňa Zeme. Našej planéte dnes vzdávame hold za všetky dary. Tento dôležitý sviatok zároveň poukazuje na to, ako sa k našej planéte správame a ako dbáme o životné prostredie. 

Témou Svetového dňa Zeme 2024 je „Planéta vs. plasty“. Táto podmanivá téma má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o škodlivých účinkoch, ktoré má plastové znečistenie na životné prostredie a jeho obyvateľov.

 

Čo môžeme na sebe zlepšiť?

Tohtoročná téma sa teda snaží podnietiť globálne hnutie za výrazné obmedzenie používania a výroby plastov, a nabádajú jednotlivcov, firmy a vlády, aby podnikli konkrétne kroky:

  • Odstránenie plastov na jedno použitie: Povedzte nie slamkám, plastovým vreckám, riadu a fľašiam s vodou.
  • Zodpovedné recyklovanie a kompostovanie: Ak chcete znížiť množstvo odpadu, ktorý končí na skládkach, uistite sa, že prijateľné plasty sa recyklujú a zvyšky potravín sa kompostujú.
  • Prijatie opakovane použiteľných alternatív: Investujte do opakovane použiteľných nákupných tašiek, nádob na jedlo, hrnčekov na kávu a fliaš na vodu.
  • Presadzovanie zmeny politiky: Uistite sa, že vaši politickí zástupcovia poznajú problém znečistenia plastmi a povzbuďte ich, aby konali.
  • Podpora udržateľného podnikania: Vyberte si také spoločnosti, ktoré sa venujú znižovaniu používania plastov a využívaniu recyklovateľných zdrojov.
     

Každý môže začať sám od seba

Tento dnešný sviatok je vhodnou príležitosťou zamyslieť sa nad naším konaním vo vzťahu k našej „matičke“ Zem. Nemôžeme ovplyvniť celkové dianie vo svete, ale môžeme začať každý sám od seba s malými cieľmi krok za krokom. 

Ľudia na celom svete sa v tento sviatok pomyselne spájajú so spoločným cieľom, aby naša Zem rovnako dobre, ak nie aj lepšie, poslúžila budúcim generáciám a všetkým živým organizmom na svete. Poďme našim deťom príkladom...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd