Dnes POZOR skôr na supercely. Nárazový vietor na západe, ktorý mal priniesť bow echo, nepríde

Peter Minárik

Najlepšia predpoveď počasia a obzvlášť búrok je tá, kedy nevychádzame z očakávaných parametrov, ale z aktuálnych. Vďaka sondážnym meraniam máme aktuálne informácie o stave atmosféry a vieme tak presnejšie určiť, čo sa dnes očakáva

Počas celého víkendu to vyzeralo tak, že západné Slovensko zasiahnu extrémne silné búrky, ktoré by mali byť sprevádzané silným nárazovým vetrom, ktorý by mohol priniesť poryvy vetra až cez 30 m/s.

Väčšina numerických modelov vychádzala z toho, že sa nad Českom a Rakúskom sformuje búrkový systém, na čele ktorého sa môže sformovať bow echo, ktoré by na západe Slovenska páchalo materiálne škody.

Už ráno však začali numerické modely svoje predpovede korigovať a predvídaný vietor bol výrazne slabší. Teraz, na základe dát o reálnom stave atmosféry vieme povedať, že nám bow echo na západe s najväčšou pravdepodobnosťou nehrozí a dnes hrozia na Slovensku skôr supercely.

Do večera hrozia supercely

Prvá dnešná búrka sa začala vytvárať na severovýchode Slovenska. To je aj v súlade s rannými modelmi, ktoré avizovali na severovýchode možnosť vzniku jednej až dvoch predfrontálnych búrok.

Medzičasom mal nad Rakúskom vznikať lineárny búrkový systém, ktorý mal prinášať najmä silné poryvy vetra. Tie však nakoniec nehrozia. Ukazujú to sondážne merania z Prostějova a z Viedne, ktoré mapujú reálny stav vzduchových hmôt nad nami.

Na základe týchto dát vidieť, že atmosféra má problém s vlhkosťou. Vlhkosti je veľmi málo a tým pádom aj menej potencionálnej energie pre tvorbu búrok. Sondážne merania však naznačujú veľmi dobrú dynamiku vo všetkých hladinách. Stav vzduchovej hmoty je teda taký, že dynamiky je dosť, ale energia, ktorá je potrebná na tvorbu búrok je lokalizovaná a vôbec nie plošná, ako pôvodne numerické modely očakávali.

Vplyvom toho majú búrky obmedzenú schopnosť vytvoriť búrkový systém. Vyzerá to teda tak, že búrky budú vznikať lokálne na miestach, kde je tej energie viac. Ak sa aj nejaká búrka vytvorí, tak vplyvom vhodnej dynamiky sa z nej môže stať supercelárna búrka, schopná produkovať väčšie krúpy.

Do večerných hodín treba počítať s možnosťou tvorieb supercelárnych búrok a to najmä na severovýchode krajiny a na rakúsko-slovensko-českom pohraničí. Na západnom Slovensku hrozia búrky len výnimočne a to vplyvom mimoriadne nízkej vlhkosti. Tá sa aktuálne na západe pohybuje len od 35 do 40 %.

V priebehu večera hrozí výraznejšia tvorba búrok na strednom Slovensku, kde by mohli búrky pretrvávať až do nočných hodín a postupne sa vydajú smerom na východ.

Ak tak dnes čakáte na západe búrky, tak zrejme len ojedinele, pričom najvyššie riziko búrok je na Záhorí, na Myjavsku a v severných okresoch západného Slovenska. Podmienky by sa museli výrazne zmeniť na to, aby búrky vznikli aj nad Podunajskou nížinou. Zatiaľ však tomu nič nenasvedčuje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd