Dnes sa búrky presunú do ďalšej časti. Udrú najmä v týchto častiach Slovenska

Peter Minárik

Počasie na našom území bude aj počas dnešného dňa ovplyvňovať studený front, ktorý na naše územie prinesie búrky. Včera búrky vystrájali najmä na severe, no dnes sa posunú ďalej. Nebezpečné môžu byť už aj prívalové zrážky.

Európa má za sebou divokú stredu. Počasie totiž ovplyvnila víchrica "POLY", ktorá potrápila najmä Holandsko a Nemecko. Víchrica bola najsilnejšou víchricou, ktorá sa vyskytla počas leta v histórii meteorologických meraní. V Holandsku zaznamenali poryv vetra až o sile 146 km/h. Víchrica si vyžiadala až 3 obete. Na všetky spadli stromy.

Tlaková níž, ktorá priniesla víchricu sa pomaly vypĺňa a slabne, no v rámci tejto tlakovej níže postúpil cez Európu studený front, ktorý sa aktuálne nachádza nad Slovenskom. Už včera priniesol búrky a dnes treba s búrkami počítať opäť. Môžu však byť oveľa nebezpečnejšie ako včera.

Počas včerajšieho dňa udrelo na našom území okolo 4100 bleskových úderov, pričom prevažná časť udrela na severe. Búrky sa vyskytovali aj počas noci a to predovšetkým v Banskobystrickom kraji. Išlo však o bežné, letné búrky.

Dnešné búrky, ktoré sa už čoskoro začnú tvoriť vo výraznejšej miere však budú zrejme nebezpečnejšie ako včera a to z toho dôvodu, že ich pohyb bude veľmi pomalý a burky môžu byť aj stacionárnejšieho charakteru.

Pozor na prívalové zrážky

Zatiaľ čo včera sa búrky vyskytovali predovšetkým na západnom a strednom Slovensku, tak dnes sa búrky presunú do ďalších oblastí a nebezpečné budú predovšetkým na pomedzí stredného a východného Slovenska.

mapa s oblasťami, kde sa očakávajú búrky
mapa s oblasťami, kde sa očakávajú búrky

S prvými búrkami treba rátať už čoskoro. Vyskytovať sa začnú už v priebehu dopoludnia, pričom počas dnešného popoludnia budú najintenzívnejšie.

Nebezpečné budú búrky predovšetkým prívalovými zrážkami. Tie hrozia najmä v horských oblastiach, čo môže vyvolať aj prívalové povodne. V nižších polohách je skôr riziko krúp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd