Dnes sa oficiálne začína meteorologická JAR. Aké počasie prinesie prvý jarný víkend?

Dnes sa oficiálne začína meteorologická JAR. Aké počasie prinesie prvý jarný víkend?
Dominik Cenkner

S príchodom prvého marcového dňa sa oficiálne lúčime so zimou a vítame meteorologickú jar. Zároveň končí aj pracovný týždeň a pred nami je tak prvý jarný víkend. A jarné bude aj počasie.

Značná časť februára sa na našom území niesla v znamení veľmi teplého počasia. Teploty na mnohých miestach boli oproti dlhodobému priemeru výrazne vyššie. V podobnom trende budeme pokračovať aj v prvý marcový deň. 

Počasie u nás bude ovplyvňovať teplý vzduch od juhu. V ňom postúpi nad našu oblasť oklúzny front. Ten bude navyše spojený s tlakovou nížou so stredom nad Talianskom. 

Prvý marcový deň tak bude zväčša oblačný až zamračený. Ráno sa ojedinele bude tvoriť hmla, na cestách preto jazdite opatrne.

 

Postupne na viacerých miestach, na východe len miestami, treba počítať s prehánkami alebo dažďom. Na hrebeňoch Tatier bude aj snežiť.

Meteorologická jar začne vysokými teplotami

Maximálne denné teploty dnes vystúpia v rozmedzí od +12 °C do +17 °C. Na Zemplíne môže byť ešte teplejšie. 

Oproti dlhodobému priemeru tak budú dnešné teploty na východe aj o viac ako 10 °C vyššie. Teploty nad dlhodobým priemerom sa očakávajú na celom území Slovenska, čo naznačuje aj nasledujúca teplotná mapa.

Odchýlka piatkových teplôt o 13:00 h oproti dlhodobému priemeru
Odchýlka piatkových teplôt o 13:00 h oproti dlhodobému priemeru, meteologix.com

Spočiatku bude fúkať slabý vietor. Na západe krajiny a popoludní aj na ďalších miestach bude fúkať juhovýchodný až južný vietor s rýchlosťou 4 až 10 m/s. V nárazoch môže ojedinele dosiahnuť až 15 m/s, čo je približne 55 km/h. 

Počasie v prvý jarný víkend

Ako sme už avizovali v úvode, pred nami prvý jarný víkend. Aké počasie možno očakávať?

Sobota bude naďalej oblačná až zamračená. V noci z piatka na sobotu ešte na viacerých miestach bude pršať alebo sa vyskytnú prehánky, dopoludnia to však bude už len miestami a popoludní budú zrážky ustávať a zmenší sa aj oblačnosť.

 

Denné teploty vystúpia na +11 °C až +16 °C. Len na severe bude o niečo chladnejšie.

Sobotné maximálne teploty
Sobotné maximálne teploty, imeteo.sk

V nedeľu už bude prevládať polooblačná až oblačná obloha a zrážky sa očakávajú už len ojedinele. Naďalej bude veľmi teplo, a to od +12 °C do +17 °C, na juhozápade lokálne aj teplejšie.

Nedeľné maximálne teploty
Nedeľné maximálne teploty, imeteo.sk

Nedeľa tak bude ako stvorená na výživnú prvú jarnú prechádzku. Čo nás čaká v ďalších dňoch prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd