Dnes sa počasie konečne upokojí. Dočkáme sa lepšieho počasia?

Ema Bazhaykin

Po búrlivých dňoch nám streda konečne prinesie stabilnejšie počasie. To sa bude niesť zatiaľ v duchu prehánok, postupne sa však začne aj vyjasňovať a koniec týždňa nás tak možno znovu poteší dobrým počasím.

Máme za sebou búrlivý utorok, ktorý priniesol doposiaľ najintenzívnejšie búrky. Detektormi bleskov bolo v priebehu včerajška zaznamenaných takmer 300 bleskov a pri pohľade na búrkovú situáciu v Európe môžeme povedať, že práve na našom území sa vyskytli najvýraznejšie búrky.

Sprvu sa vyskytli bleskovo aktívne búrky skoro popoludní v oblasti Štiavnických vrchov. Neskôr už juh Slovenska potrápili aj silné zrážky, ktoré spôsobili povodeň v obci Hontianske Nemce.

V obci Hontianske Nemce zaplavilo cestu

V obci Hontianske Nemce zaplavilo cestu, foto: obec Hontianske Nemce

V tejto oblasti došlo k tzv. train effectu, pri ktorom nad danou oblasťou neustále regenerovali nové a nové búrkové bunky schopné priniesť desiatky milimetrov zrážok a potencionálne povodne. Práve takto intenzívne zrážky sa niekoľko desiatok minút vyskytovali v oblasti obce Hontianske Nemce. V oblasti spadlo až okolo 40 mm zrážok a obec hlásila zaplavenú a neprejazdnú cestu.

 


 K večeru búrky ustali

V podvečerných hodinách sa situácia konečne upokojila. Vďaka tomu, že studený front stabilizoval vzduch, búrky zanikli a prestalo sa im dariť. Vystriedal ich však lejak v niektorých oblastiach.

Oblačno a zamračené s dažďom alebo prehánkami bolo aj v noci, postupne ustal aj vietor, ktorý fúkal rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h). Búrky postupne doznievali a dnes ráno sa už dažde vyskytli len ojedinele.

Dnes nás čaká postupné zlepšovanie počasia

Aj keď sa dnešné počasie ešte nebude dať nazvať úplne ideálnym, čaká nás postupné otepľovanie a ústup prehánok.

Studený front postúpi z našej oblasti ďalej na juh a počasie v strednej Európe začne ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš tiahnuca sa od Pyrenejského
poloostrova cez Britské ostrovy, Severné more až nad Škandináviu.

Cez deň bude oblačno až zamračené, neskôr popoludní sa miestami oblačnosť začne zmenšovať. Ojedinele sa však ešte vyskytnú dážď alebo prehánky.

 

Najvyššia denná teplota dosiahne +16 °C až +21 °C, na Orave, Liptove a Spiši miestami okolo +14 °C. Teplota na horách vo výške 1 500 m n. m. okolo +6 °C.

Vietor bude fúkať slabý, na východe a postupne aj na severe a krajnom západe prevažne severný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h). Predpokladané množstvo zrážok je od 5 mm, ojedinele do 10 mm.

Už vo večerných až nočných hodinách by sa malo začať postupne vyjasňovať a štvrtok by nás tak mohol potešiť polojasným počasím s maximálnymi teplotami až do +23 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd