Dnes si dávajte pozor na HORÚČAVY: Teploty môžu vystúpiť až na +35 °C v týchto okresoch

Dnes si dávajte pozor na HORÚČAVY: Teploty môžu vystúpiť až na +35 °C v týchto okresoch
Ema Bazhaykin

S pribúdajúcimi hodinami rastú aj dnešné teploty a už onedlho bude v niektorých okresoch Slovenska priam na nevydržanie. Pre niektoré oblasti je dokonca vydaná výstraha druhého stupňa pred nebezpečnými teplotami.

Do našej oblasti sa po okraji tlakovej výše so stredom nad Čiernym morom dostáva od juhozápadu veľmi teplý vzduch. Treba preto na našom území počítať s výrazným rastom teplôt, ktoré sa dostanú na +32 °C až +35 °C.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Takéto vysoké teploty vzduchu sú v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavé a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká, treba sa preto horúčavám radšej vyhýbať.

Už na pravé poludnie teploty prekračujú tridsiatky v Dudinciach, kde je aktuálne +30,1 °C, a v Mochovciach, kde je +31 °C. Očakáva sa, že budú aj naďalej stúpať.

 

Výstraha platí v týchto okresoch

Výstraha pred nebezpečnými teplotami platí v okresoch Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky a Levice, kde môže v stredu vystúpiť teplota na +35 °C.

S vyššími teplotami však treba počítať aj na západnom Slovensku i mnohých okresoch stredného a východného Slovenska.

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Bratislavský kraj, viaceré okresy Banskobystrického a Košického kraja a okresy Humenné a Vranov nad Topľou, kde teplota vzduchu môže dosiahnuť +33 °C až +34 °C.

Nepodceňujte ani nebezpečné slnečné žiarenie

UV index podľa prognóz pre nízke a stredné polohy dnes dosiahne najvyššiu hodnotu po 12:00 h, a teda UVI 7,5 , čo už je považované za veľmi vysoký index.

Keďže sa blíži pravé poludnie aj čas obeda, nezabudnite sa pred nebezpečným UV žiarením schovať a vychutnať si obednú prestávku v tieni.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd