Dnes si pripomíname Svetový deň kozmonautiky. Pozrite si 5 najobľúbenejších vesmírnych HOAXOV

Dnes si pripomíname Svetový deň kozmonautiky. Pozrite si 5 najobľúbenejších vesmírnych HOAXOV
Ema Bazhaykin

Každý rok si 12. apríla na počesť prvého človeka vo vesmíre pripomíname Svetový deň kozmonautiky. Aké najobľúbenejšie konšpirácie a hoaxy sa spájajú so svetom kozmonautiky a vesmíru?

Práve 12. apríla v roku 1961 letel do vesmíru prvý človek – Jurij Alexejevič Gagarin. Tento sovietsky letec a kozmonaut odštartoval svoj kozmický let na palube lode Vostok 1 z kozmodrómu Bajkonur na území Kazachstanu. 

Od tých čias bolo do vesmíru vyslané veľké množstvo kozmonautov, kozmických lodí aj satelitov a ľudstvo vďaka vesmírnym výletom urobilo obrovské pokroky v oblasti vedy a výskumu. Veľký krok to však bol aj pre šíriteľov konšpirácií a hoaxov. Aké sú najznámejšie hoaxy o vesmíre?

 

1. pristátie človeka na Mesiaci bol podvod

Odkedy nohy astronautov z Apolla 11 prvýkrát vstúpili na Mesiac, vzniklo nespočetné množstvo teórií o tom, že bol celý program zinscenovaný. Prečo na fotkách nevidno na oblohe hviezdy? Ako môžu viať vlajky na Mesiaci? Prečo na fotkách vidno stopy topánok, ale žiadne stopy lunárnych modulov?

Odpovede na tieto otázky sú jednoduchšie, ako si možno myslíte. Podľa NASA nie sú na oblohe žiadne hviezdy z rovnakého dôvodu, pre ktorý nevidíte hviezdy počas dňa na Zemi – pre jasné denné svetlo. 

Americké vlajky zasadené do pôdy Mesiaca mali podľa NASA všité kovové tyče, aby vyzerali, že sa pohybujú. Bez drôtov by vlajka visela, čo by nevyzeralo dobre na fotkách.

A lunárne moduly, aj keď boli ťažšie, na niektorých miestach nezanechali na povrchu výrazné stopy, pretože ich hmota bola rozložená rovnomernejšie ako hmotnosť astronautov v topánkach. 

2. Boh neexistuje, lebo som ho vo vesmíre nestretol

Príbeh z čias, kedy ešte ľudstvo nevedelo, čo to hoaxy sú, sa viaže práve k pamätnému dňu prvého letu do vesmíru. Keď Jurij Gagarin v roku 1961 ako prvý človek letel do vesmíru, sovietska propaganda využila jeho zážitky k vzdelávaniu obyvateľstva v oblasti ateizmu.

Dobový plagát s ateistickou propagandou
Dobový plagát s ateistickou propagandou, foto: Kommersant

„Do vesmíru letel, Boha nevidel," znel slogan propagandy, ktorý mal jasne dokázať, že náboženstvo je len blud. Či už v Boha veríte, alebo nie, tento pokus o edukáciu sovietskeho obyvateľstva dnes vyvoláva úsmev na tvári.

3. NASA neexistuje

Niektorí ľudia naozaj veria, že jedinou úlohou NASA nie je skúmať vesmír, ale vytvárať podvody s ním spojené. Pristátie Apolla na Mesiaci je toho najlepším príkladom. V skutočnosti bola NASA založená v roku 1958 ako odpoveď na vesmírne preteky so Sovietskym zväzom.

Odvtedy NASA vypustila stovky satelitov na obežnú dráhu okolo Zeme či Mesiaca. Kozmické lode NASA už stihli obehnúť, preletieť alebo pristáť na každej planéte slnečnej sústavy. NASA tiež vysiela astronautov na obežnú dráhu, kde vykonávajú výskum na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

 

 Neveríte? Skúste si na vlastné oči pozrieť štart rakety alebo zábery z vesmírnej stanice pomocou satelitného sledovača.

4. Zem je plochá

Tento mýtus je taký populárny, že existuje aj celosvetová spoločnosť združujúca jeho vyznávačov – Flat Earth Society. Členovia organizácie argumentujú, že horizont je vždy na úrovni očí, čo by podľa nich nebolo možné, keby bola Zem guľatá.

Jedným zo spôsobov, ako dokázať, že Zem je guľatá, je porozmýšľať nad tým, ako fungujú obežné dráhy satelitov, alebo sa pozrieť na úžasné fotografie, ktoré urobili astronauti z ISS.

Zem z vesmíru
Zem z vesmíru, foto: Koichi Wakata

5. Na Marse je tvár 

V roku 1976 kozmická loď NASA Viking 1 odfotila niečo, čo vyzeralo ako tvár na Marse. Niektorí ľudia okamžite povedali, že na červenej planéte museli byť mimozemšťania, ktorí za sebou zanechali túto tvár ako dôkaz svojej existencie. NASA však poukázala na to, že podozrivá tvár je v skutočnosti len hromada skál vrhajúcich tiene, ktoré pripomínajú črty tváre. V roku 1998 vyhotovila snímky s lepším rozlíšením.

Povrch Marsu
Povrch Marsu, foto: NASA
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd