Užite si posledné teplé dni. Cez víkend sa výrazne ochladí

Veronika Salayová

Dnes nás čaká predposledný deň zo série veľmi teplých dní vzhľadom na dané ročné obdobie. Príchodom víkendu dôjde k zmene počasia a s nadpriemernými teplotami sa na čas rozlúčime. 

Slovensko zažilo niekoľko veľmi teplých dní, kedy denné maximá stúpali až takmer k +17 °C. Vzhľadom na to, že je február, išlo o sériu mimoriadne teplých dní. Na našom území sa za tento čas roztopilo množstvo snehu, najmä na severnom Slovensku, a v mnohých mestách a obciach sneh za posledných pár dní zmizol úplne.

Množstvo roztápajúceho sa snehu zároveň dvihlo hladiny vodných tokov, pričom mnohé z nich stúpali v posledných dňoch až k povodňovým stupňom. Situácia sa mierne upokojila a výstrahy pred povodňami platia už iba na východnom Slovensku v okrese Michalovce.

Na juhu veľmi teplo

Dnešným dňom sa pomaly končí séria nadpriemerne teplých dní. Dnes vystúpia teploty do +11 °C, no na juhu západného a stredného Slovenska bude až do +13 °C. Aj keď teploty budú príjemné, slnečných lúčov nebude dnes veľa. Zväčša bude oblačné počasie s občasnými slabými zrážkami.

V piatok ešte vystúpia teploty vysoko, a to k +14 °C na juhu západného a stredného Slovenska. Bude prevládať oblačné až zamračené a na viacerých miestach treba rátať s prehánkami alebo občasným dažďom Vo vysokých polohách bude snežiť.

V piatok večer sa však môžu vytvoriť aj búrky. Výrazný kontrast medzi teplým vzduchom a príchodom studeného frontu v kombinácii s dynamikou na studenom fronte môže viesť k vzniku búrok. 

Víkend bude chladný

Príchod studeného frontu pocítime už v sobotu, kedy denné teploty poklesnú a už sa na dvojciferné číslo nevyšplhajú. Treba sa pripraviť na zamračené počasie so zrážkami, od 400 metrov môže aj nasnežiť. 

Nedeľa bude ešte chladnejšia s najvyššími teplotami do +5 °C, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní sa v nedeľu očakáva celodenný mráz. Aj začiatok budúceho týždňa bude v chladnom charaktere počasia. 

Užite si preto tieto dva dni pred víkendovým ochladením. Viac o vývoji teplôt na nasledujúce dni nájdete TU

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd