Dnes to bude aj nebezpečné. Pozrite si aktuálnu PREDPOVEĎ toho, čo sa dnes čaká

Dnes to bude aj nebezpečné. Pozrite si aktuálnu PREDPOVEĎ toho, čo sa dnes čaká
Peter Minárik

Počas dnešného dňa nás čaká zvrat počasia v podaní prechodu studeného frontu. Prechod tohto studeného frontu prinesie do našej oblasti zrážky, ojedinelé búrky, ale predovšetkým ochladenie a silný vietor, ktorý môže byť nebezpečný. Takto vyzerajú aktuálne predpovede.

Studený front začína ovplyvňovať počasie u našich susedov v Česku a v priebehu nadchádzajúcich hodín začne ovplyvňovať počasie aj u nás. Prvá polovica soboty bude pokojná a teplotne príjemná s maximálnymi teplotami, ktoré sa budú šplhať až k +20 °C. Potom príde zmena a podstatný čas je 15:00 h.

Najskôr zrážky a vietor

Na čele studeného frontu sa bude vyskytovať silný nárazový vietor, ktorý sa vyskytol v Nemecku a aktuálne sa očakáva aj v susednom Česku. Pár minút pred príchodom čela studeného frontu tak bude vietor silnieť aj u nás.

Najsilnejšie nárazy by mal vietor dosahovať na južnom a západnom Slovensku, kde sa poryvy vetra budú pohybovať ojedinele až do 90 km/h. Na zvyšku územia bude vietor slabší.

Podstatná hodina je 15:00 h, kedy front začne plošne postupovať cez naše územie, no na Záhorí môže vietor silnieť už okolo 14:00 h. Popoludní preto zbystrite opatrnosť.

 

Čelo studeného frontu neprinesie len silný vietor, ale na zrážkovej línii sa môžu ojedinele vytvárať aj búrky. Tie by však mali byť slabšie a ich najvyššia pravdepodobnosť je na severozápade územia.

Búrky sa teda vyskytnúť nemusia, no čo sa celkom určite vyskytne sú zrážky. Studený front prinesie plošný dážď, ktorý prinesie do 10 mm, v Žilinskom a v Prešovskom kraji ojedinele aj okolo 15 mm.

Potom príde ochladenie a možný sneh

Za studeným frontom sa pomerne rýchlo začne nasúvať od severozápadu až severu studený vzduch, ktorý začne veľmi výrazne znižovať teploty a súčasne aj hranicu sneženia, ktorá sa do rána zníži na výšku okolo 500 metrov.

 

V nedeľu ráno sa tak na severe môžu objaviť aj snehové vločky. Následne počas dňa sa budú na viacerých miestach tvoriť prehánky, ktoré budú lokálne, najmä v severnej polovici krajiny aj silnejšie.

Ďalšie nebezpečenstvo hrozí na našom území v noci na pondelok, kedy pri vyjasnení budú teploty v chladnom vzduchu klesať až pod bod mrazu a ovocinári tak musia byť opäť v strehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd