Dnes udrie JITKA a prinesie nepríjemné počasie. Bude SNEŽIŤ, ale aj PRŠAŤ a FÚKAŤ. Toto nás dnes čaká

Dnes udrie JITKA a prinesie nepríjemné počasie. Bude SNEŽIŤ, ale aj PRŠAŤ a FÚKAŤ. Toto nás dnes čaká
Peter Minárik

Počasie v priebehu stredy na našom území ovplyvní tlaková níž, ktorá dostala meno Jitka a v priebehu dnešného dňa prinesie na Slovensko ďalšiu sériu nepríjemného počasia. Pripravte sa na sneženie, mrznúci dážď, ale bude aj pršať, či silno fúkať.

V Európe vyčíňa počasie, akoby bola jeseň. Britskými ostrovmi sa najskôr prehnala búrka IRIS, ktorá priniesla mimoriadne silný vietor a búrky a dnes bude počasie ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali JITKA.

Jitka, na rozdiel od IRIS ovplyvní počasie aj na našom území a dnes prinesie široké spektrum nebezpečných javov od dažďa cez sneženie, no najviac potrápi mrznúci dážď a silný, nárazový vietor.

Blížia sa ďalšie zrážky

Práve v týchto chvíľach sa nad naše územie nasúva studený front, ktorý s touto tlakovou nížou súvisí a prvé zrážky sa začínajú objavovať na západnom a severozápadnom Slovensku. Zatiaľ čo na západnom Slovensku bude výlučne pršať, na strednom Slovensku sa očakáva sneženie.

Na pomedzí medzi dažďom a snežením, konkrétne v oblasti Považia, či na východe Podunajskej nížiny hrozí aj výskyt mrznúceho dažďa, pri ktorom sa môže tvoriť poľadovica.

Na strednom Slovensku by sa dopoludnia malo sneženie postupne meniť na dážď. Snežiť bude len v horských oblastiach, tak pri prejazde cez horské priechody dajte pozor.

Východné Slovensko bude mať dnešné skupenstvo zrážok najjednoznačnejšie. Tu sa očakáva sneženie. Skupenstvo zrážok tak dnes bude na našom území veľmi pestré, čo vidieť aj na nižšie priloženej animácii.

Rozfúka sa silný vietor

Jitka dnes prinesie na naše územie aj veľmi veterné počasie. Rozfúka sa už v ranných hodinách na severe krajiny a počas dňa naberie vietor na intenzite aj na západnom, či východnom Slovensku.

Nárazy vetra však ešte dnes budú slabšie a pohybovať sa budú do 70 km/h. Na hrebeňoch Tatier ojedinele aj viac. Vietor začne naberať na sile až nasledujúcu noc.

Štvrtok bude mimoriadne veterný na západe krajiny a na horách. Poryvy vetra môžu prekračovať rýchlosť 100 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd