Dnes udrú na Slovensko BÚRKY. Budú aj silnejšie, no zasiahnu však len túto jednu oblasť

Dnes udrú na Slovensko BÚRKY. Budú aj silnejšie, no zasiahnu však len túto jednu oblasť
Peter Minárik

Víkendové počasie rozdelilo naše územie na dve polovice. Zatiaľ čo v tej východnej je oblačno a doznievajú zrážky, tak na západe je krásne slnečno a teplo. Aj nedeľa bude na našom území rozdielna a v jednej oblasti hrozia aj intenzívne búrky.

Víkend vôbec nie je z meteorologického hľadiska nudný. Sobota priniesla na krajný východ výdatné zrážky, pričom lokálne spadlo až 50 mm zrážok, no zavládlo aj slnečné a teplé počasie. Dokonca sa vyskytlo aj niekoľko búrok, ktoré priniesli ochladenie.

Búrky sa počas soboty vyskytli v oblasti Oravskej priehrady a nejaké búrky dorazili z Rakúska a z Česka aj nad Záhorie. Intenzívne búrky sa však nevyskytli a dohromady udrelo na našom území len 14 bleskov.

Víkend rozdelil Slovensko na dve polovice, na teplejšiu a slnečnejšiu západnú časť a na oblačnejšiu a na krajnom východe aj upršanejšiu časť. Veľmi podobne to bude aj počas víkendu, no počasie už bude nebezpečnejšie.

Nedeľa prinesie aj silnejšie búrky

Posledné víkendové hodiny sa budú v oblasti západného a stredného Slovenska niesť v znamení pokojného, prevažne slnečného a teplého počasia.

Úplne inak to však bude na východnom Slovensku a v niektorých okresoch severného Slovenska, kde hrozia silnejšie búrky.

búrky sa očakávajú v týchto okresoch Slovenska
búrky sa očakávajú v týchto okresoch Slovenska

Búrky podmieni vlhší vzduch a prítomnosť atmosférického frontu nad našou oblasťou. To spôsobí, že už okolo nedeľňajšieho poludnia sa začnú tvoriť prvé prehánky a búrky, ktoré s pribúdajúcimi hodinami budú aj intenzívnejšie.

Počas nedele by mali byť búrky sústredené len do oblasti východného Slovenska a nejaké sa môžu vyskytnúť aj v oblasti Oravy. Na západnom Slovensku a ani na strednom Slovensku s nimi príliš nepočítajte.

Búrky, ktoré dnes zasiahnu východné regióny Slovenska môžu priniesť intenzívnejšie prívalové zrážky a pomerne často sa bude vyskytovať aj krupobitie. 

Od pondelka horúčavy, búrky až neskôr

Od zajtrajšieho dňa by sa malo počasie v našej oblasti ustáliť. Zrážky ani búrky sa neočakávajú, no do našej oblasti sa zintenzívni príliv teplého vzduchu. Búrky však zatiaľ nehrozia.