Dnes vypuknú silné búrky, ktoré prinesú nebezpečné javy. Toto sú oblasti, kde ich čakať

Peter Minárik

V strednej Európe sa dnes očakávajú silné búrky. Tie by mali byť sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami a krúpami. Dnes panuje veľké riziko predovšetkým v tom, že niektorá búrková bunka prerastie do silnejšej búrky, podobne ako sa stalo včera v Českej republike.

V letnom období je pre meteorológov najťažšie predpovedať búrky, a to obzvlášť, ak ich prináša vlniaci sa studený front. Ak studený front stojí a vlní sa, tak je veľmi nepredvídateľné odhadnúť oblasti, kde silné búrky hrozia.

 

Podobná situácia panuje aj dnes. Vieme povedať, v ktorých oblastiach sa búrky neočakávajú a ktoré, naopak, patria k najviac ohrozeným. Vieme tiež povedať, čo by mal byť najčastejší sprievodný jav búrok, no predpovedať čas a presnú lokáciu je nemožné.

Búrky zasiahnu hneď niekoľko krajín

Už včera sme nad Európou zaznamenali desiatky tisíc bleskov, pričom najviac ich udrelo priamo nad našou oblasťou.

zaznamenané búrky nad našou oblasťou
zaznamenané búrky nad našou oblasťou, , zdroj: blesky.bourky.cz
 

Ako však môžete vidieť na mape, tak strednú Európu nezasiahla súvislá vlna búrok a nejaká búrková línia, ale búrky boli početné a neorganizované. Vznikali samostatné búrkové bunky, z ktorých niektoré mali krátku, niektoré dlhú trvácnosť. Dlhú trvácnosť mala napríklad búrka, ktorá sa vyskytla na severe Čiech a priniesla intenzívne krupobitie.

Podobná situácia ako včera sa očakáva aj dnes. Prvé búrky by sa mali začať tvoriť na juhu Nemecka a v priebehu popoludnia sa postupne rozšíria nad Česko, Poľsko a nad Rakúsko.

Búrky budú neorganizované a lokálne silné

V našej oblasti dnes budú vznikať samostatné a početné búrkové bunky, ktorých hlavným nebezpečným sprievodným javom budú krúpy a prívalové zrážky. Práve tieto silnejšie búrkové bunky môžu priniesť lokálne problémy a aj škody.

 

Na našom území treba zbystrieť v popoludňajších hodinách. Na krajnom severe by mohla najmä v oblasti hôr vzniknúť nejaká búrka, no oveľa výraznejšiu pozornosť treba sústrediť na východné Rakúsko a nad Moravu, kde vzniknú búrky, ktoré predstavujú potencionálne nebezpečenstvo aj pre nás.

Búrky z týchto oblasti by sa postupne mohli dostať aj nad západné a severozápadné Slovensko. Podmienky dnes prajú aj nočným búrkam, a tak treba na západe a severozápade Slovenska od zhruba 16:00 až do neskorej noci sledovať aktuálny vývoj. Na zvyšku Slovenska dnes hrozia búrky len výnimočne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd