Dnes vyvrcholí teplé počasie. Zajtra dorazia búrky

Peter Minárik
Pred nami je najteplejší deň z uplynulej série teplých dní a pravdepodobne najteplejší vôbec. Od zajtra sa ochladí a prídu búrky.

Na našom území je mimoriadne teplo. Takéto počasie na začiatok apríla nemá obdobu. V porovnaní s dlhodobým priemerom sú teploty na našom území až o viac než 10°C vyššie. Teplé počasie vyvrcholí počas nedele, pred blížiacim sa studeným frontom. Ten počasie na našom území ovplyvní už počas pondelka a ukončí sériu veľmi teplý dní.

Pred nami možno letný deň

Nedeľa by mala byť na našom území najteplejšia. Do našej oblasti totiž medzi tlakovou výšou so stredom nad Ruskom a tlakovou nížou so stredom nad Sicíliou vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu. Denné maximálne teploty by sa dnes mali pohybovať od +19 až do +25°C. Práve dosiahnutie hranice +25°C znamená, že na našom území sme zaznamenali letný deň.

Doteraz najvyššia teplota tento rok bola zaznamenaná 24. marca v Rimavskej Sobote na úrovni +24,4°C. Druhý najteplejší deň sme zaznamenali uplynulú stredu v Lučenci s hodnotou +24,3°C. Dnešné teploty tak môžu prekonať nielen maximálnu teplotu, aká bola tento rok na našom území zaznamenaná, ale taktiež môžeme zaznamenať prvý letný deň.

Už zajtra búrky

Počas včerajšieho dňa už v Nemecku začal počasie ovplyvňovať studený front, ktorý tu priniesol silné búrky. Tie mali dokonca až supercelárny charakter. Silné búrky sa vyskytli aj v susednom Česku. Viac o včerajších búrkach si prečítajte TU.

Studený front by počasie na našom území mal začať ovplyvňovať zajtra a bude niekoľko dní. Nad našim územím sa prakticky zastaví.

Teploty ešte na juhu môžu stúpať k hranici +25°C, ale na severe bude už len v rozmedzí +14 až +19°C a popoludní sa ozvú búrky. Tie môžu priniesť prívalové zrážky a krupobitie. 

Najdôležitejší parameter pre predpoveď búrok, hodnota instability CAPE sa očakáva zvýšená na celom našom území. 

Kde presne sa teda búrky zajtra a v ďalších dňoch vyskytnú teda možné povedať nie je, ale najpravdepodobnejšie sú v pondelok na strednom a severozápadnom Slovensku a v ďalších dňoch predovšetkým na juhu územia.

Za nami sú tak pomaly prvé teplé dni a pred nami prvé dni s búrkami. Majte teda oči na oblohe a sledujte tieto dni spolu s nami. 

Vyhliadku na ďalšie dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd