Dnes začína meteorologické leto. Spolu s tým odštartuje aj letné počasie

Dnes začína meteorologické leto. Spolu s tým odštartuje aj letné počasie
Veronika Salayová

Dnešným dňom začína meteorologické leto. Počasie by ani snáď nemohlo byť ideálnejšie − bude teplo, nie však neznesiteľne horúco a bez mráčika. Teploty by sa v nadchádzajúcich dňoch mohli šplhať až na +30 °C.

Dnešným dňom začína na severnej pologuli meteorologické leto. Obdobie od 1. júna a do 31. augusta je charakterizované ako meteorologické leto, zatiaľ čo astrologické leto začne až o tri týždne.

Meteorológovia si to takto určili kvôli lepšiemu spracovaniu údajov. Astrologické leto začne letným slnovratom, ktorý tento rok nastane 21. júna, pričom tento deň je zároveň aj najdlhším dňom v roku.

Začiatok leta prináša na Slovensko aj typicky letné počasie, a tak sa nám dnes ponúka priam ideálny začiatok leta.

Tropické teploty na obzore

Počasie v našej oblasti začala ovplyvňovať tlaková výš, ktorá od nemeckých meteorológov dostala meno WIOLA. Táto tlaková výš bude mať dominantný vplyv na počasie nielen u nás, ale aj v okolitých štátoch.

Už včera sme zaznamenali deň bez búrok a podobne to bude aj dnes. Na našom území sa očakáva prevažne jasné až polooblačné počasie.

Tento slnečný deň poteší aj mnohé deti, ktoré tento deň majú svoj sviatok. Dnešok tak bude priať vonkajším aktivitám.

Teploty na mnohých miestach prekročia letnú hranicu +25 °C, a dokonca nie je vylúčené, že dnes teplota na našom území prvýkrát v tomto roku prekročí tropickú hranicu +30 °C. 

1. jún tak odštartuje príjemným teplým počasím a v tomto duchu sa ponesú aj ďalšie dni. Viac o vývoji počasia na ďalšie dni nájdete v kalendári iMeteo.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd