Dnešok bude na Slovensku zaujímavý. Niekde bude liať a niekde výdatne snežiť

Dnešok bude na Slovensku zaujímavý. Niekde bude liať a niekde výdatne snežiť
Veronika Salayová

Dnešok bude zaujímavý kolísaním teplôt, v dôsledku čoho budú zrážky meniť skupenstvo. Aké počasie teda dneska bude? Kde vytiahnuť dáždnik a kde bude dnes snežiť? 

Počasie aktuálne na našom území ovplyvňuje teplotné rozhranie, ktoré počas noci vtiahlo veľmi teplý, pôvodom až tropický vzduch od juhu. Tento prísun teplého vzduchu spôsobil na mnohých miestach zmenu skupenstva zrážok zo snehového na kvapalné.

Slovensko tak bude dnes rozdelené na dve polovice, pričom v južnej polovici bude pršať a v severnejších okresoch sa treba pripraviť na ďalšiu dávku výdatného sneženia.

Pomyselná hranica medzi snehom a dažďom

Hranica medzi snehom a dažďom sa bude tiahnuť od česko-slovenského pohraničia cez Myjavu, Považie, nad Žilinský a Prešovský kraj. Severne od tejto hranice bude snežiť a južne od nej bude pršať. 

Pomyselná hranica pôjde mestami Trenčín, Banská Bystrica a Prešov. Sneženie teda čaká najmä sever, kde sa musia opäť pripraviť na snehovú kalamitu. 

Pri tejto zmene však hrozí aj výskyt poľadovice. Najmä ranná situácia na cestách bude nebezpečná. Slovenská správa ciest v skorých ranných hodinách informuje o komplikáciách a obmedzeniach na cestách.

Ranné komplikácie na cestách

Cesta II/531 v okresoch Revúca a Brezno a horský priechod Donovaly sú uzavreté pre vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky a aj horský priechod Dobšiná a cesta I/67 Dedinky - Ostrá Skala sú uzatvorené pre vozidlá nad 3,5 t. Horský priechod Príslop (cesta I/78) je uzavretý pre vozidlá nad 12 m celkovej dĺžky.

Na väčšine územia sa teploty takto zrána pohybujú okolo 0 °C, miestami sa však vyskytujú zrážky, ktoré sú vo forme mrznúceho dažďa. Ide najmä o okolie Levíc či Dudiniec. Na cestách preto jazdite opatrne.

Počas noci z piatka na sobotu sa však od západu začne na našom území opäť ochladzovať a kvapalné zrážky sa zmenia na snehové. Medzi prvé oblasti, kde sa dážď zmení na sneženie, bude Záhorie a Bratislava.

Už okolo polnoci by malo od západu začať snežiť. Sobotňajšie ráno bude zasnežené v Žilinskom, v Prešovskom, v časti Trenčianskeho kraja, a aj v Bratislave a na Záhorí. Aj západné Slovensko sa tak čoskoro dočká výdatnejšieho snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd