Do Álp mieri výdatné sneženie. Napadne až 1 meter snehu. Lyžiarska sezóna začína

Do Álp mieri výdatné sneženie. Napadne až 1 meter snehu. Lyžiarska sezóna začína
Veronika Salayová

Do Álp mieri veľmi výdatné sneženie a sezóna zimných športov tak naberá na obrátkach. Prvé lyžiarske areály v stredných nadmorských výškach v Rakúsku už otvárajú svoje zjazdovky a vleky.

Zima je tu a rakúske Alpy už otvárajú svoje brány všetkým milovníkom zimných športov. Vďaka dobrým snehovým podmienkam niektoré lyžiarske strediská už otvorili svoje brány a niektoré tak urobia už v najbližších dňoch. 

Napríklad v rakúskom Ischgle sa mohli prví lyžiari a snoubordisti už vo štvrtok za fantastického počasia radovať z pohybu na sviežom vysokohorskom vzduchu.

Cez víkend otvárajú svoje brány pre širokú verejnosť aj známe lyžiarske strediská ako Kitzbühel, Silvretta Montafon alebo v Axamer Lizum pri Innsbrucku.

Snehu bude požehnane

Počasie však v sobotu nebude úplne priaznivé, pretože sa očakáva husté sneženie a viditeľnosť je veľmi zlá. Výrazne snežiť bude aj počas nedele a očakáva sa, že napadne v severných alpských lokalitách 40 až 100 centimetrov nového snehu, a to nie je všetko. 

Snežiť bude prerušovane aj celý budúci týždeň, takže snehu by malo byť viac než dosť. To sú ideálne vyhliadky na začiatok decembra, kedy sa otvára mnoho ďalších lyžiarskych stredísk v Rakúsku, vo Švajčiarsku, Taliansku a aj Nemecku. 

Riziko lavín však bude v Alpách zvýšené v dôsledku čerstvej nádielky a aj silného vetra vo vyšších polohách. Lyžiarom a turistov sa preto odporúča dodržiavanie pohybu po vyznačených trasách. 

Snehu je viac ako po minulé roky

V porovnaní s niektorými predchádzajúcimi rokmi je už snehová situácia v rakúskych Alpách výrazne lepšia. Vo výške 2 000 m n. m. je momentálne snehová prikrývka vysoká 40 až 80 centimetrov.

Pre porovnanie: v rokoch 2020 a 2021 bolo v novembri vo Vorarlbersku a Tirolsku asi o polovicu menej snehu ako teraz. Situácia bola obzvlášť zlá v roku 2018, kedy bolo snehu veľmi málo. 

Aj túto jeseň bol vo vysokých horách dlhodobý deficit snehu. Až koncom októbra začalo výdatne snežiť a teploty postupne klesali, čím sa sneh začal udržovať a postupne hranica sneženia klesala. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd