Do Chorvátska mieria tropické teploty. Prúdi tam horúci vzduch z Afriky

Do Chorvátska mieria tropické teploty. Prúdi tam horúci vzduch z Afriky
Veronika Sádovská

Teplomery môžu začiatkom budúceho týždňa v Chorvátsku ukazovať až +30 °C. Denník Slobodna Dalmacija píše o „meteorologickej bombe“ s tým, že počasie bude pripomínať leto.

„Ak sa predpovede naplnia, začiatkom budúceho týždňa budeme všetci potrebovať opaľovací krém a neustále osvieženie,“ napísal vo štvrtok denník Slobodna Dalmacija.

Pre denník sa vyjadrili aj meteorológovia: „V pondelok a utorok v strednom a západnom Chorvátsku môžu teploty vystúpiť na +30 stupňov Celzia, čo pripomína skutočné leto."

 

Víkend sa už v niektorých častiach krajiny začína formovať tak, že bude veľmi horúco. V nedeľu majú teplomery dosahovať aj +29 °C, oznamuje Chorvátsky štátny meteorologický úrad (DHMZ).

V Dalmácii bude vzduch ochladzovať „prírodný termoregulátor", teda more, ktoré má momentálne podľa hlásení teplotu +14 až +16 °C. Hoci bude veľmi teplo, teplomery tu nebudú ukazovať také vysoké hodnoty ako vo zvyšku krajiny.

Valí sa meteorologická bomba

Chorvátske noviny označili aktuálnu situáciu s takou vysokou teplotou v tomto ročnom období za „meteorologickú bombu".

Do Európy bude v najbližších dňoch prúdiť horúci vzduch v dôsledku príchodu tlakovej výše Olli z Afriky. Podľa prognóz sa vlna vysokého tlaku vzduchu rozvinie zo severnej Afriky cez Balkán až po Ukrajinu a západné Rusko.

Predpoveď počasia pre Chorvátsko
Predpoveď počasia pre Chorvátsko, DHMZ

Ešte dnes bude maximálna teplota v Chorvátsku dosahovať príjemných +20 až +23 °C. Od zajtra sa ale začne rapídne otepľovať až na +26 °C a v nedeľu tento prílev horúceho vzduchu vyvrcholí. Padnúť môže aj tridsiatka.

Aktuálne dianie v atmosfére prináša veľmi vhodné podmienky pre cirkuláciu tohto teplého afrického vzduchu, ktorý neobíde ani Slovensko.

Horúco bude aj u nás

Ako sme už avizovali, aj na naše územie sa valí vlna horúceho počasia. Teploty budú cez víkend dosahovať na túto ročnú dobu nezvyčajne vysoké hodnoty a ortuť teplomera môže ukazovať až +27 °C.

 

Pôjde skutočne o letné počasie. Už dnes panuje na Slovensku jasné až polojasné počasie a teploty sa pomaly šplhajú hore. V Hurbanove už o 11. hodine namerali +18.7 °C, v Kráľovej pri Senci a v Moravskom Svätom Jáne +18.4 °C.

Čaká nás preto teplý až letný víkend. Ak sa chystáte na výlet či do prírody, skontrolujte si aj predpoveď pre vašu lokalitu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd