Do Európy mieri „XAN“. Počasie na Slovensku bude veľmi rozdielne

Do Európy mieri „XAN“. Počasie na Slovensku bude veľmi rozdielne
Peter Minárik

V nadchádzajúcich hodinách bude počasie v Európe ovplyvňovať tlaková níž, ktorá dostala meno XAN“. Xan by vo výraznej miere nemal ovplyvňovať počasie na našom území, no studený front, ktorý bude postupovať v rámci tejto tlakovej níže, ovplyvní počasie aj u nás.

Naše územie čaká ďalšia vlna veľmi upršaného počasia. Prvý augustový deň priniesol do našej oblasti vlnu výrazných zrážok. Tie priniesli do západnej časti Slovenska niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Počas nadchádzajúcich hodín sa počasie výrazne zhorší. Počasie bude ovplyvňovať vlniaci sa studený front, ktorý bude mať vplyv na počasie počas niekoľko nasledujúcich dní a od štvrtka prevezme počasie pod kontrolu aj u nás.

Ešte predtým však počasie v Európe ovplyvní presúvajúca sa tlaková níž, ktorá bude pomerne hlboká a od nemeckých meteorológov dostala meno XAN.

Xan prinesie veterné počasie

Táto spomínaná tlaková níž začne už v noci zo stredy na štvrtok ovplyvňovať počasie v Európe. Na celom Beneluxe, v Nemecku, v Česku a čiastočne aj v Poľsku sa očakáva pomerne silný nárazový vietor.

U nás však, našťastie, vietor nehrozí. Xan nebude mať priamy vplyv na počasie u nás, no s touto tlakovou nížou bude spojený studený front, ktorý už vo štvrtok začne ovplyvňovať počasie na našom území.

Už počas štvrtka rozdelí studený front počasie na našom území na dve polovice. Zatiaľ čo vo východnej polovici nášho územia bude teplo a pomerne dusno s teplotami, ktoré sa budú šplhať až k hranici +30 °C, tak v severozápadnej polovici nášho územia bude prevládať prevažne oblačné až zamračené počasie a postupne sa pridajú slabšie zrážky.

Front sa bude vlniť

Už vo štvrtok tak bude na západe chladnejšie ako na východe, no počas nadchádzajúcich dní sa počasie postupne zmení na celom našom území. Front sa bude nad naším územím naďalej vlniť a na ňom sa budú tvoriť vlny búrok a zrážok.

Prvá výrazná vlna búrok a zrážok čaká naše územie už v piatok. Búrky hrozia predovšetkým na juhu a východe krajiny. V noci na sobotu však od juhozápadu prídu ešte výraznejšie búrky a zrážky.

Numerické modely zatiaľ nemajú jasné v tom, v ktorých oblastiach nášho územia budú zrážky najvýdatnejšie, no počítajte s nimi na celom našom území. Od štvrtka minimálne do pondelka tak počítajte s lejakmi, s búrkami a s oveľa nižšími teplotami ako doteraz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd